Vihreät Naiset vaatii parannuksia yksinyrittäjien sosiaaliturvaan. Vihreät Naiset ehdottaa yrittäjän sairauspäivärahan karenssiajan lyhentämistä sekä vanhemmuuden kustannusten nykyistä tasaisempaa jakoa. -Taantuman edetessä pienillä yrityksillä on entistä suurempi merkitys yrittäjyyden ja työllisyyden edistämisessä. Suurin osa yksinyrittäjistä on naisia, joten huono sosiaaliturva kolahtaa erityisesti heihin, pahoittelee Vihreiden Naisten puheenjohtaja Heli Järvinen.

Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuosuus on nykyisin 1+3 päivää, eli juuri sen verran, mitä keskimääräinen flunssa tai vatsatauti kestää. Siksi moni yksinyrittäjä joutuu perumaan sovitut työt ilman korvausta. Yksinyrittäjältä puuttuvat monet muut sellaiset oikeudet ja etuudet, joita suurempien yritysten yrittäjillä ja työntekijöillä on, esimerkiksi oikeus vähentää ennaltaehkäisevän terveydenhuollon kustannukset, kuten kuntosali- tai uimahalliliput verotuksessa.

Yrittäjällä ei myöskään ole mahdollisuutta saada töistä vapaata sairaan lapsen hoidon järjestämistä varten, kuten palkansaajilla yleensä on. -Yksi keino parantaa tilannetta olisi järjestää yksinyrittäjille valtion tukemaa kuntoutusta ja lomia samaan tapaan kuin maatalousyrittäjille. Parempi sosiaaliturva helpottaisi myös ryhtymistä yrittäjäksi, huomauttaa kempeleläinen Vihreiden Naisten hallituksen jäsen Paula Pohjanrinne.

Myös vanhemmuuden kustannukset koituvat tällä hetkellä suurelta osin naisia työllistävien yritysten kontolle. Erityisen raskas kustannus on pienille siivous-, kampaamo- ja hyvinvointipalveluja tarjoaville yrityksille. Arvioiden mukaan jokainen raskaaksi tuleva työntekijä maksaa työnantajalleen korvauksista huolimatta noin 8000 euroa. – Siksi on kaikkien etu jakaa vanhemmuuden kustannukset entistä tasaisemmin, toteaa Pohjanrinne. -On myös ehdottomasti lapsen etu, jos vanhempainvapaat jakautuvat nykyistä tasaisemmin äidin ja isän kesken.

Vihreät Naiset pitävät vanhempainvapaiden ja niistä aiheutuvien kustannusten nykyistä tasaisempaa jakoa nykyhallituksen tärkeimpänä tasa-arvoa edistävänä tehtävänä.

Lisätietoja:

Vihreiden Naisten puheenjohtaja
Heli Järvinen
GSM 050 512 1736

Vihreiden Naisten hallituksen jäsen
Paula Pohjanrinne
GSM 040 415 4907