Suomalaiset valitsivat Euroopan parlamenttiin kahdeksan naista ja viisi miestä. Parlamentin lisäksi valitaan syksyllä Euroopan komissio, jossa Suomea on kaksi edellistä kautta edustanut mies.

Vihreiden Naisten mielestä nyt on naisen vuoro käyttää Suomen ääntä komissiossa.

Enemmistö eurooppalaisista miehistä (71 %) ja naisista (77 %) katsoo, että miehet hallitsevat politiikkaa. Vielä suurempi osa uskoo, että politiikanteon tyyli muuttuisi, mikäli päättäjien joukossa olisi enemmän naisia. Euroopan parlamentissa vain noin joka kolmannella tuolilla istuu naisedustaja. Vastavalitun parlamentin lopullinen sukupuolijakauma ei ole vielä selvillä, mutta askel tasa-arvoisempaan suuntaan on varsin vaatimaton. Ainoastaan Suomen ja Ruotsin parlamenttiryhmissä on naisenemmistö, ja vain viiden maan parlamenttiryhmää voi pitää sukupuolten kesken tasa-arvoisena.

Parlamentin ja komission tulee edustaa tasapuolisesti kaikkia kansalaisiaan. Siksi myös komissio on toivonut nimettäväksi sekä nais- että miesehdokkaita. Silti Euroopan Unionin huippupaikoille on ehdolla yksinomaan miehiä.

– Miten Suomen pääministerin mielestä voi olla oikeudenmukaista ja tasa-arvoista esittää myös Suomesta ainoastaan miesehdokasta komissaariksi?, kysyy kansanedustaja, Vihreiden Naisten puheenjohtaja Heli Järvinen. – Ellei ehdokkaina ole naisia, ei naisia tulla varmasti valitsemaankaan, jatkaa Järvinen.

Lisätietoja:

Vihreät Naiset ry:n puheenjohtaja
Heli Järvinen
GSM 050 512 1736

Vihreät Naiset ry:n pääsihteeri
Sirpa Hertell
GSM 050 56 66 818.