syojatar_2_09_kansi.jpg

Lue tästä Vihreiden Naisten poliittinen ohjelma

Vihreät Naiset vaativat, että Suomeen säädetään Ruotsin ja Norjan tapaan seksinoston kokonaan kieltävä laki. Seksin ostaminen parituksen uhreilta on ollut Suomessa kiellettyä jo vuodesta 2006, mutta syytteitä ja siitä johtuen tuomioita on kertynyt melko vähän. Vihreiden naisten mielestä poliisin ja syyttäjän tulisi suhtautua tähän rikosnimikkeeseen vakavammin, sillä ihmiskauppa ja siihen liittyvä järjestäytynyt rikollisuus ovat valitettavaa todellisuutta myös Suomessa.

Vihreiden Naisten mielestä seksinostamisen kokonaan kieltävä lainsäädäntö on saatava myös Suomeen. – Prostituutio lisää ihmiskauppaa ja YK:n arvioiden mukaan noin puolet ihmiskaupan uhreista on lapsia, Vihreiden Naisten puheenjohtajaksi uudelleen valittu Heli Järvinen toteaa. Suomea velvoittavat myös kansainväliset sopimukset, joissa Suomi on sitoutunut ihmiskaupan ja prostituution kysynnän vähentämiseen.

Vihreiden Naisten syyskokous hyväksyi Vihreän naisjärjestön ensimmäisen naispoliittisen ohjelman Maija Airas Hyödynmaan johdolla. Naispoliittisessa ohjelmassaan Vihreät Naiset vaativat, että kaikkien kuntien on tehtävä tavoitteellinen ja seurantakelpoinen ilmastonmuutosstrategia. Liikenne- ja yhdyskuntasuunnittelussa on tasa-arvonäkökulma, joka henkilöauton tuulilasin läpi katsottuna helposti hämärtyy. Liikenne aiheuttaa selvästi erilaisen kuormituksen sukupuolten välillä. Kaikista ajetuista henkilöautomatkoista miehet ajavat 2/3 ja naiset 1/3; vastaavasti naiset käyttävät joukkoliikennettä miehiä enemmän. Kunnilla on kaavoitusmonopoli, joten tiivistämällä kaupunkirakennetta ja rakentamalla palvelut joukkoliikenneyhteyksien ulottuville voidaan vähentää yksityisautoilua.

Kunnissa päätetään joukkoliikenteen palvelutasosta ja lippujen hinnoista, joilla ohjataan joko yksityisautoilijoiksi tai joukkoliikenteen käyttäjiksi. Vihreät Naiset edellyttävät, että uudet asuinalueet on suunniteltava niin, että joukkoliikenteen käyttö on helppoa ja edullista.

Myös kehitysmaissa naiset vastaavat perhekuntiensa pärjäämisestä usein varsin karuissa olosuhteissa. Ilmastonmuutos on entisestään lisännyt hätää, joten kehitysyhteistyöllä tulee parantaa naisten oloja ja helpottaa arjen haasteista selviämisessä, sanoi syyspäivillä puhunut lahtelainen kaupunginvaltuutettu Kirsti Vaara.

Lisätietoja:

Kansanedustaja, Vihreiden Naisten puheenjohtaja Heli Järvinen 050- 5121736
Vihreiden Naisten pääsihteeri Sirpa Hertell 050- 56 66 818