Vihreät Naiset vaatii kouluihin ja muihin joukkoruokailupaikkoihin kasviruokapäivää vähintään kerran viikossa. Vihreät Naiset muistuttaa, että kolmasosa suomalaisen ympäristövaikutuksista syntyy ruokailusta, ja kasvisruoan suosiminen on helpoin ja vaivattomin tapa vähentää ruokailun ilmastovaikutuksia. Ruuan hankinnassa on suosittava lähi- ja luomuruokaa.

– Kotieläintuotanto aiheuttaa maailmanlaajuisesti 18 % kaikista kasvihuonepäästöistä. Maatalouden kaikkien kasvihuonepäästöjen osuus maailman kasvihuonepäästöistä on noin neljäsosa, joten arviolta 70 % maatalouden kasvihuonepäästöistä perustuu kotieläintuotantoon. Kasvisruuan suosimisella kouluissa, työpaikoilla ja julkisissa laitoksissa on siis merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa, sanoo Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja Maija Airas-Hyödynmaa.

Suomalaisten vuosittainen lihankulutus on kasvanut 1970-luvun alusta noin 30 kiloa henkeä kohden, ja nyt suomalainen syö keskimäärin jo lähes 80 kiloa lihaa vuodessa. Lihankulutusta on siis varaa vähentää.

Julkisuudessa olleet kuvat sikatiloilta ovat herättävä muistutus meille kaikille siitä, että lihantuotanto ei myöskään nykymuodossaan ole eettistä.  – Viime viikkoina käyty julkinen keskustelu eläinten hyvinvoinnista osoittaa että nykyinen lihan tehotuotanto on tullut tiensä päähän. Lihaa pitäisi tuottaa vain sen verran, että pystymme turvaamaan jokaiselle eläimelle kohtuulliset olosuhteet, vaatii Airas-Hyödynmaa.

Lisätietoja:
Maija Airas-Hyödynmaa
Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja
GSM 040 756 0761