Vihreät Naiset vaatii, että lähisuhdeväkivallan sovittelumenettelystä luovutaan. Sovittelu ei sovi lähisuhdeväkivaltarikoksiin, koska asianomistajan ja teosta epäillyn välillä on epäsuhtainen valta-asetelma

– Sovittelumenettelyä käsittelevän tutkimuksen mukaan lähisuhdeväkivallan rikoksissa sovitteluratkaisu on sitä todennäköisempi, mitä vakavampi teko on kyseessä. Tämä viittaa siihen, että sopimuksen taustalla voi näissä tapauksissa olla uhkailua tai painostusta, huomauttaa Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja Anna Moring.

Suomalaisten henkirikosten toiseksi yleisin ja naisten osalta yleisin muoto on, että parisuhdekumppani surmaa puolisonsa. – Lähisuhdeväkivallan osalta olisi tärkeää katkaista väkivallan kierre jo ensimmäisestä ilmoituksesta. Sovittelu ei ole tämän tavoitteen mukainen toimintamuoto,toteaa presidenttifoorumissa keskiviikkona puhunut Vihreiden Naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen.

YK:n kaikkinaista naisten syrjintää koskevan yleissopimuksen CEDAW-komitea on vaatinut Suomelta, että naisiin kohdistuva väkivalta tulisi tunnistaa sukupuoleen perustuvaksi syrjinnän muodoksi.

Lisätietoja:

Vihreiden Naisten puheenjohtaja
Heli Järvinen
GSM 050 512 1736

Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja
Anna Moring
GSM 044 535 9505