anita.jpgVihreät Naiset vaatii köyhyyden naisistumisen pysäyttämistä Suomessa. Etenkin yksinasuvat eläkeläisnaiset ja yksinhuoltajaäidit kärsivät köyhyydestä vastaavia miesryhmiä enemmän. Vuonna 2006 Suomessa oli vajaat satatuhatta yli 75-vuotiasta köyhää naista, mikä on kolme kertaa niin paljon kuin vastaavan ikäisten köyhien miesten määrä.

– Moni eläkkeellä oleva nainen on tehnyt töitä koko ikänsä. Eläkettä ei ole kuitenkaan kertynyt, koska työ on voinut olla maatilalla tehtyä työtä tai kotitöitä. Köyhtymisvaarassa ovat etenkin ne eläkeläisnaiset, jotka jäävät asumaan yksin puolison kuoleman tai eron takia. Köyhien eläkeläisnaisten määrä tuskin tulee tulevaisuudessa vähenemään suhteessa miehiin, koska naiset ovat miehiä enemmän pätkä- ja osa-aikatöissä, sanoo Vihreiden Naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen.

Tasa-arvoasian neuvottelukunnan mukaan ainoastaan Espanjassa naiset työskentelevät enemmän määräaikaisissa työsuhteissa kuin Suomessa. Määräaikaiset työsuhteet painottuvat Suomessa etenkin 25–45-vuotiaisiin naisiin. Tähän ikäryhmään kuuluu myös suurin osa yksinhuoltajaäideistä. Yksinhuoltajista alimpaan tuloviidennekseen kuuluu yli kolmannes.

– Suurin osa yksinhuoltajista on naisia. Yksinhuoltajien köyhyyden lisääntyminen on tarkoittanut köyhyyden naisistumista. He käyttävät tulonsa välttämättömyyksiin kuten elintarvikkeisiin ja asumiseen. Useimmiten lapsien kulutuksesta ei haluta leikata, joten on selvää, että yksinhuoltajaäidit säästävä omista menoistaan. Jo nyt köyhyydestä kärsivät yksinhuoltajaäidit ovat tulevaisuuden köyhiä eläkeläisnaisia, jos yksinhuoltajuuden, opiskelun ja työelämän yhteensovittamista ei paranneta, toteaa Turun seudun Vihreiden Naisten puheenjohtaja Anita Birstolin.

Vihreät Naiset haluaakin korostaa, ettei naisistuva köyhyys ole vain globaaliongelma, joka tapahtuu jossain kaukana.

– Köyhyys naisistuu myös Suomessa. Toimenpiteitä naisten köyhyyden vähentämiseen tarvitaan nyt. Vaarana on, että köyhien yksinhuoltajaäitien köyhyys periytyy lapsille ja jatkuu äitien kohdalla koko loppuelämän. Tämä kehitys on katkaistava nyt, vaatii Anita Birstolin.

Vihreät Naiset vaatii yksinhuoltajalisän korottamista ja vanhempainvastuiden tasaisempaa jakamista, koska naisten kotiinjäänti on rakenteellinen tekijä, joka pienentää niin naisten ansio- kuin eläketulojakin. Lisäksi on tutkittava verotuksellisia keinoja tuloerojen tasoittamiseksi.

Lisätietoja:


/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normaali taulukko”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Heli Järvinen 050 512 1736
Anita Birstolin 050 408 7431