niqab1.jpgRanskan parlamentin ylähuone on hyväksynyt lain, joka kieltää kasvot peittävien vaatteiden, kuten burkhan ja niqabin, käytön julkisilla paikoilla. Vihreät Naiset pelkää, että tämänkaltainen ajattelu, joka rajoittaa naisten liikkumavapautta ja itsemääräämisoikeutta, on leviämässä ympäri Eurooppaa.

– Laki puuttuu kotouttamiseen liittyviin ongelmiin tavalla, joka uhkaa sulkea burkhan tai niqabin käyttöön uskonnollisista syistä sitoutuneet naiset julkisten tilojen ulkopuolelle, toteaa Vihreiden Naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen.

Burkhan ja niqabin käyttö olisi jatkossa kielletty niin kaduilla ja toreilla kuin virastoissa ja julkisissa kulkuvälineissäkin. Näitä vaatekappaleita käyttävää naista uhkaisi 150 euron sakko. Kieltoa on perusteltu sillä, että se auttaisi etenkin nuoria musliminaisia, jotka kamppailevat perheensä ja ympäröivän yhteiskunnan kulttuurierojen ristiriidoissa.

– Tarkoitus on hyvä, mutta keino on täysin ylimitoitettu, painottaa Vihreiden Naisten hallituksen jäsen Paula Pohjanrinne Kempeleestä. – Tällainen laki ei ratko kulttuurieroista aiheutuvia ongelmia vaan pahentaa niitä. Pahimmillaan se päinvastoin sulkee naiset kodin seinien sisäpuolelle. Laki kuuluu samaan ”maassa maan tavalla” -ajatteluun, josta ammentavat Suomessakin rasistiset ja muukalaisvihamieliset tahot esimerkiksi kerjuukieltovaatimuksillaan.

Vihreät Naiset haluaa naisille oikeuden päättää itse, pukeutuvatko he hameeseen, farkkuihin vai huntuun. Ihmisten moninaisuutta on kunnioitettava maahanmuuttokeskustelussa niin Suomessa kuin Euroopassakin. – Köyhyyttä ja kulttuurieroja ei voi poistaa lailla eikä rajata aidoilla, toteaa Heli Järvinen.

Lisätietoja
Heli Järvinen
Vihreiden Naisten puheenjohtaja
heli.jarvinen@eduskunta.fi
GSM 050 512 1736

 

Paula Pohjanrinne
Vihreiden Naisten hallituksen jäsen
paula.pohjanrinne@vihreat.fi
GSM 040 415 4907