/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normaali taulukko”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Ei ole yksittäistä taikatemppua, jolla naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vähennetään. On kuitenkin lukuisia keinoja, joiden avulla yhdessä on onnistuttu tässä tärkeässä rikostorjunnan haasteessa. Hallituksen poikkihallinnollinen naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelma sisältää 66 toimenpidettä naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi. Näistä toimenpiteistä yksi merkittävimmistä on lähisuhteessa tapahtuvan lievän pahoinpitelyn saattaminen yleisen syytteen alaiseksi.

– Annoin kesäkuussa eduskunnalle lakiesityksen, jonka mukaan lievät pahoinpitelyt siirrettäisiin virallisen syytteen alaiseksi silloin, kun ne kohdistuvat tekijälle läheiseen henkilöön, alaikäiseen taikka työtehtäviään suorittavaan, toteaa oikeusministeri Tuija Brax.

– Jatkossa esitutkinnan käynnistäminen ja tekijän vastuuseen saattaminen eivät olisi riippuvaisia uhrin tahdosta kuten nykyään. Uudistuksella halutaan parantaa erityistä suojaa tarvitsevien uhrien asemaa ja osoittaa entistä selvemmin tekojen moitittavuutta, hän jatkaa.

Vihreiden Naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen kiittää oikeusministerin aloitetta.

– Lakiesitys on tärkeä, sillä tuore tutkimus osoittaa, ettei naisiin kohdistuvaa lähisuhdeväkivaltaa oteta meillä riittävän vakavasti. – Syyskuussa julkaistun Euroopan komission erityisbarometritutkimuksen mukaan huimat 32% suomalaisista ei pidä lähisuhdeväkivaltaa aina rangaistavana rikoksena. Euroopan laajuisesti luku on 12%.

YK:n naisten syrjintää koskevaa yleissopimusta valvova CEDAW-komitea on toistuvasti huomauttanut Suomea siitä, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tunnisteta sukupuoleen perustuvaksi syrjinnän muodoksi.

Oikeusministeri Tuija Brax puhui lähisuhdeväkivallasta Vihreiden Naisten järjestämässä seminaarissa Helsingissä 6.10.2010.

Lisätietoja:
Heli Järvinen
heli.jarvinen@eduskunta.fi
p.050 512 1736

Tuija Brax
tuija.brax@om.fi

p. 09-1606 7540