Uuden Suomen verkkolehdessä uutisoidaan Sauli Niinistön lausunnosta koskien avioliitossa tapahtuvaa raiskausta. Vuonna 1991 Niinistö on Eduskunnan täysistuntopöytäkirjan (.pdf) perusteella sanonut näin: ”Luulen, että me jokainen olemme joskus jollain tavalla tulleet kolhituiksi ja huomanneet yllättäen muutaman päivän päästä, että ei se ihan niin pahaa ollutkaan, haluan antaa anteeksi sen pahan, joka minuun kohdistui.”

Lausunto on vanha, yli kahdenkymmenen vuoden takaa, ja heijasteli varmastikin osaltaan tuon ajan näkemyksiä ja keskusteluilmapiiriä. Silti se on naisiin kohdistuvan väkivallan ja ihmisoikeuksien kannalta kestämätön – juuri tämänkaltainen vähättely on omiaan vähentämään väkivaltaa kokeneiden naisten halua ja mahdollisuuksia tuoda esiin heihin kohdistuneita väkivallantekoja. Raiskaus on yksi haavoittavimpia ja julmimpia naisiin kohdistuvia väkivallantekoja, ja sen vähätteleminen osoittaa äärimmäisen halveksivaa asennetta naisia kohtaan. Harkitsemattomia lausuntoja on varmasti meidän jokaisen menneisyyteen mahtunut, viisautta on se, että uskaltaa astua esiin ja korjata näkemyksensä kun siihen on aihetta.

Valitettavasti asenteet eivät 20 vuodessa ole ratkaisevasti muuttuneet. ”Raiskaus on raiskaus kotonakin”, muistuttivat tasa-arvo ja ihmisoikeusjärjestöt Amnesty Internationalin johdolla syksyllä 2011, kaksikymmentä vuotta Niinistön lausunnon jälkeen. ”Parisuhteessa koetusta seksuaalisesta väkivallasta vain alle prosentti päätyy poliisin tietoon. Vuonna 2010 poliisille tuli 33 ilmoitusta parisuhteessa tapahtuneista raiskauksista, vaikka vuosittain noin 6 500 naista kokee seksuaalista väkivaltaa suhteessaan”, Amnestyn ja järjestöjen tiedotteessa kirjoitetaan.

Hyvät presidenttiehdokkaat, vetoan teihin, että yksiselitteisesti tuomitsette raiskauksen avioliitossa sekä kaiken perheväkivallan.

Anna Moring
puheenjohtaja
Vihreät Naiset