Kuntavaaleissa 2008 valituista valtuutetuista naisia on 36,7 prosenttia. Naisia valitaan valtuuston puheenjohtajistoon vähemmän kuin naisvaltuutettujen osuus edellyttäisi. Valtuuston puheenjohtajista naisia on noin 27 prosenttia ja varapuheenjohtajista noin 25 prosenttia.

– Kunnanvaltuustojen ja -hallitusten sekä lauta- ja johtokuntien puheenjohtajille tulee asettaa 40 prosentin sukupuolikiintiöt, vaatii Vihreät Naiset ry:n puheenjohtaja Anna Moring Helsingistä. Sukupuolikiintiöitä tulee soveltaa myös työryhmien ja ohjausryhmien kokoonpanoihin.

Erityisesti kuntaliitoskunnissa naisjohtajien ja naispuheenjohtajien osuus on pienempi. Se lisäksiprosentuaalisesti useammat naiset kuin miehet luopuvat valtuustopaikasta kuntaliitoskunnissa. Naisen vaalieuro on 81 senttiä, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, ettei suuremmissa kunnissa naisilla ole samanlaisia edellytyksiä päästä vaaleissa läpi kuin miehillä.

– Naisten osuus puheenjohtajistossa ja kuntien virkamiesjohdossa ei kasva itsekseen, vaan se vaatii aktiivista toimintaa, sanoo Vihreät Naiset ry:n varapuheenjohtaja Paula Pohjanrinne Kempeleestä.

Lisätietoja
Anna Moring
p. 044 5359505

Paula Pohjanrinne
p. 040 4154907