Vihreät naiset vaatii, että perheiden pahoinvoinnin kitkemisessä huomiota on erityisesti kiinnitettävä viranomaisten yhteistyöhön. 8-vuotiaan tytön kuolemaan johtanut perheväkivalta on karu esimerkki siitä, millaiset seuraukset pahimmillaan voivat olla kun tieto ei kulje tai ei tule vakavasti otetuksi. Vihreät Naiset ovat huolissaan pahoinvoinnin määrästä varsinkin lapsiperheissä sekä auttamisjärjestelmässä olevista puutteista.
– Perhesurmat kielivät sekä pahoinvoinnista että siitä, auttamisjärjestelmämme ei tavoita, tunnista tai pysty auttamaan kaikkia apua tarvitsevia, toteaa Vihreiden naisten puheenjohtaja Anna Moring.

– Vaikka elämme tiukkoja taloudellisia aikoja, ennaltaehkäiseviin palveluihin tulee panostaa, painottaa Vihreiden naisten hallituksen jäsen, sosiaalityöntekijä Maia Fandi. – Oikea-aikainen apu säästää lapsia ja heidän perheitään inhimilliseltä kärsimykseltä ja voi ehkäistä ongelmien syvenemisen. Lastensuojelutyöhön panostaminen on tärkeää, mutta se ei yksin riitä vaan ylipäänsä ennaltaehkäisevien palvelujen tarjonnan tulee olla kattavaa, Fandi toteaa.

Vihreät naiset muistuttaa, että ennaltaehkäisy on paitsi inhimillistä myös taloudellisesti järkevää.

– Mikäli apua ei ole saatavilla ajoissa on suurena riskinä, että ongelmat syvenevät ja edellyttävät raskaampia, korjaavia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka myös tulevat kalliimmiksi, Fandi korostaa.
Presidentti Niinistön asettaman työryhmän julkistamat ehdotukset syrjäytymisen poistamiseksi keskittyvät pieniin arkisiin asioihin, joita kuka tahansa voi tehdä.

-Yhteisöllisyyden, yhteisvastuullisuuden ja yhdessäolon korostaminen on tänä yksilökeskeisen kulttuurin aikana tärkeää, mutta se ei yksin riitä syrjäytymisen ehkäisyssä vaan rinnalla täytyy ollavahvat rakenteet, jotka painottuvat ennaltaehkäisevään, moniammatilliseen apuun, Moring painottaa.

Lisätietoja

Anna Moring
Vihreiden Naisten puheenjohtaja
anna.moring@vihreat.fi

Maia Fandi
Vihreiden Naisten hallituksen jäsen, sosiaalityöntekijä
maia.fandi@vihreat.fi