tarinoita luomusta 23.9.13

 

Tarinat ovat aina kiehtovia – niitä oli mukava kertoa ja niitä oli mainiota kuulla, kun vieraanamme olivat eduskuntapuolueiden kansainvälisen demokratiaryhmän Demon nepalilaisvieras Sarika Jaiswal sekä Vihreiden Naisten pääsihteeri Sirpa Hertell, joiden seurassa keskustelua virisi monenlaisista kansainvälisistä aiheista, kuten tasa-arvosta, perheväkivallasta ja naisten vaikutusmahdollisuuksista politiikassa. Espoon Vihreiden Naisten järjestämä illanvietto Kauniaisten viehättävässä Lähellä Delissä sisälsi runsaasti kiinnostavia keskusteluja, mutta myös monenlaisia kertomuksia: kahden yrittäjänaisen pitämän luomukaupan- ja ravintolan stoorin, Espoon Vihreiden Naisten sihteerin Marja Nuoran ja hänen miehensä Erkki Pöytäniemen julkaiseman kirjan Tarinoita suomalaisesta luonnosta syntyhistorian ja sen sisältämien tarinoiden taustoja. Marja Nuoran kokoamat tarinat ja Erkki Pöytäniemen valokuvat kertovat luomusta oikoen myös siihen liittyviä väärinkäsityksiä. Tekijäkaksikon mukaan parasta kirjanteossa oli vierailla ajan kanssa monien luomutuottajien luona.

 

Demon tukeman tasa-arvohankkeen projektikoordinaattori Sarika Jaiswal kertoi, että perinteinen viljely ja luomutuotanto ovat hänen maassaan lähellä toisiaan, mutta nykyisin kaikenlainen keinolannoitus ja eläinten lääkintä lisääntyy paremman sadon toivossa. Monet nepalilaiset viljelijät eivät itse halua käyttää teholannoitettuja tuotteitaan, vaan viljelevät omaan tarpeeseen luomutuotteita. Espoon kuntapäättäjänä vaikuttava Sirpa Hertell puolestaan kertoi suomalaisten kouluruokailun historiaa sekä miten vihreät poliitikot ovat halunneet vaikuttaa kuntatasolla myös kouluruuan laatuun ja sisältöön edistämällä luomuruuan käyttöönottoa. Kaiken kaikkiaan keskusteluilta lisäsi monella tavoin tietämystämme sekä luomusta, että siitä, miten naiset voivat vaikuttaa missä tahansa maailman kolkassa joka päivä kaikilla politiikan tasolla terveemmän, oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman elämän luomiseen.

 

Teresia Volotinen
Espoon Vihreät Naiset
puheenjohtaja