elina koskinenTekijänoikeuksista puhutaan mediassa säännöllisesti. Olen huomannut, että myös ystäväpiirissäni aihe herättää tunteita. Työhistoriani takia olen henkilö, jolle halutaan avautua tekijänoikeusasioista. Aika usein olen voinut kuitata minulle tehdyn ”tunnustuksen” sanomalla, että yksityiseen käyttöön jonkin teoksen kopiointi on sallittua.

Oman kokemukseni perusteella tekijänoikeuslaki kaipaisi selkeyttämistä. Samaa mieltä on moni muukin: Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite keräsi yli 50 000 allekirjoitusta. Tekijänoikeusaloitteen ainoa ehdotus, mitä voin varauksetta kannattaa, on tekijälle lailla taattava kohtuullinen korvaus. Kokonaisuutena kansalaisaloite on jopa tekijän asemaa ja tekijänoikeutta heikentävä. Vai mitä mieltä olette esimerkiksi laillisen lähteen vaatimuksen poistamisesta? Tämä ehdotus tekisi toteutuessaan piratismin valvonnan ja torjunnan käytännössä mahdottomaksi.

Entä jos luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa tapahtuva teosten käyttö olisi vapaata yksityistä käyttöä? Tämä kansalaisaloitteen ehdotuksista huolestuttavin tarkoittaa, että opetus- ja tutkimuskäytössä kaikkia aineistoja saisi vapaasti jakaa luokassa ja kopioida, valokopioida, skannata, tallentaa, esittää ja levittää. Siis ilman lupia ja maksuja. Tällä muutoksella olisi suora vaikutus sekä kirjallisuuden tekijöiden ja kustantajien tuloihin että uusien oppimateriaalien tasoon.

Luovan työn tekijöiden tulot perustuvat suurelta osin tekijänoikeuteen. Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö kansalaisista suhtautuu tekijänoikeusjärjestöihin ja niiden keräämiin korvauksiin myönteisesti. Mikä ilahduttavinta, myönteisesti tekijänoikeuksiin suhtautuvia on jopa entistä enemmän. Kansalaiset näyttäisivät siis ymmärtävän tekijänoikeuksien merkityksen kotimaiselle kulttuurille.

Elävä, rikas ja monimuotoinen kulttuurikenttä on mahdollinen vain, jos alan toimintaedellytykset ovat kunnossa. Luovan alan suurimmat ongelmat ovat aivan muualla kuin tekijänoikeuskysymyksissä: verotus, sosiaaliturva, pienet apurahat jne. Yrittäkäämme siis ratkaista luovan alan tekijöiden todellisia ongelmia. Sen sijaan, että heikentäisimme tekijänoikeutta, taiteilijan talouden kivijalkaa.

 

Elina Koskinen

elina.koskinen@luukku.com

 

*********

Blogitekstit ovat kirjoittajan omia keskestelunavauksia eivätkä välttämättä edusta Vihreät Naiset ry:n virallista kantaa