Eveliina LindellJäätyäni työttömäksi olen saanut mahdollisuuden miettiä mitä oikeasti haluan tehdä. Olen aina ollut suorastaan neuroottisen järjestelmällinen. Onko sillä mahdollista parantaa maailmaa? Voiko sillä elättää itsensä?

 

Vuosia sitten luin lehdestä Suomessa uudesta ammatista nimeltä Professional Organizer ja se jäi alitajuntaani kytemään. Yhdysvalloissa professional organizereita on ollut jo 70-luvulta alkaen. Nykyään ammatin suomenkieliseksi nimikkeeksi on vakiintunut ammattijärjestäjä ja heitä on koulutettu maassamme vajaat 80. Ammattijärjestäjä on koulutettu avustamaan ihmisiä tavarakaaoksen hallinnassa. Osalla on oma yritys tai toiminimi, jonka kautta he tekevät keikkoja kodeissa ja yrityksissä. Suomeen alan on tuonut Anne te Velde-Luoma, joka on itse saanut oppinsa Hollannissa.

 

Markkinavoimien puskiessa meille lisää ja lisää tuotteita, joita “tarvitsemme”, kotimme ja työpisteemme sekä aikamme on täyttynyt roinalla (engl. clutter). Ymmärrettävästi tämä aiheuttaa ihmisissä ahdistusta, kun sisäiset tarpeemme ja ulkoiset odotukset ovat ristiriidassa keskenään. Uuvumme palkkatyössä, kotitöissä ja stressaannumme jopa vapaa-ajallamme suorittamaan “lomailua”. Omaisuudesta on tullut meille riesa. Emme osaa nauttia edes niistä esineistä, joista oikeasti pidämme, kun joka paikka tursuaa ylimääräistä eikä missään tunnu pääsevän kaaosta ja kulutuspakkoa karkuun.

 

Joskus ongelmaa yritetään ratkaista sisustamalla, mutta pahimmassa tapauksessa ei puututa ilmiön syihin, jolloin sisustussälä vain pahentaa ongelmaa. Roinan voi tunkea komeroon vieraiden kyläilyn ajaksi, mutta kaappiin ne luurangot on ennekin piilotettu.

 

Kierteestä voi sanoutua irti, mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Oletko koskaan yrittänyt deklutteroida? Konsultoimatta kielitoimistoa olen päättänyt suomentaa tämän sanahirvion rikkaamiseksi. Rikkaus on sitä, että erottelee itselle turhat asiat tärkeistä. Tavaroista luopuminen on vaikeaa, mutta vapauttavaa. Se antaa meille lisää tilaa, energiaa ja aikaa. Sitä voi harjoitella. Suositukseni on, ettei yritä haukata liian isoa kakkua kerrallaan. Eihän kukaan lähde maratonillekaan heti aloittaessaan juoksuharrastuksen. Aloita vaikka katselemalla kylpyhuoneen kaapin sisältöä kun peset hampaita tänä iltana. Huomenna voit lisätä harjoitukseen roskapussin ja tipauttaa vanhentuneet purtilot jäteastiaan kotoa lähtiessäsi.

 

Rikkaruohojen tavoin roina valtaa alaa elämässämme ellemme pidä varaamme. Enemmän aikaa, vähemmän roinaa -ajattelu on aina ollut vihreän liikkeen sydämessä. Olkoon myös #rikkaus jokaisen vihreän naisen ja miehen sydäntä lähellä!

 

Lisätietoa ammattijärjestäjien työstä ja alueellasi asuvista auttajista saat Suomen ammattijärjestäjät ry:n verkkosivuilta www.ammattijarjestajat.fi

 

Suosittelen lukemaan myös Johanna Korhosen kolumnin roinanperkuusta “Roina ja onni” http://www.hs.fi/kulttuuri/a1373947937296

 

Eveliina Lindell opiskelee ammattijärjestäjäksi ja valmistunee ammattiin keväällä 2014

 

Blogitekstit ovat kirjoittajan omia keskestelunavauksia eivätkä välttämättä edusta Vihreät Naiset ry:n virallista kantaa