volotinen_teresiaNäin isänpäivän alla kouluissa valmistaudutaan iloisin mielin isänpäivää: rustataan kortteja, runoja tai harjoitellaan isänpäivälauluja. Useimmat lapset tekevät pikku lahjoja innoissaan ja todella mielellään, mutta toisinaan opettaja aistii, että lapsen isäsuhteessa voi olla monenlaista ahdistusta, murhetta tai surua. Lapsi voi esimerkiksi kertoa, ettei hänellä ole isää. Opettaja kannustaa lasta tekemään kortin sitten vaikkapa isoisälle tai jollekin muulle mukavalle mieshahmolle. Minun lapsuudessani oli vielä sangen epätavanomaista, että vanhemmat olivat eronneet. Niinpä olin itse lähinnä järkyttynyt pihakavereitteni tietämättömyydestä, kun he kiusasivat minua siitä, ettei minulla ole isää.

Nykyisin on jo paljon enemmän erilaisia perhemuotoja, ”isättömyys” ei ehkä enää nouse pisteliäitten huomautusten syyksi. Kuitenkin saattaa käydä niin, että työelämän vaatimukset ja sosiaalinen media vievät perheiden yhteistä aikaa niin isiltä kuin äideiltäkin. Niinpä lapset jäävät toisinaan osattomiksi monista yhteisistä hauskoista hetkistä. Lapset kertovat koulussa parhaista hetkistään isän kassa. Ne ovat usein ihan tavallista arjen yhdessäoloa onkimista, hiihtämistä, luonnossa liikkumista tai ruuanlaittoa. On hyvä muistaa, että vanhempainvapaa ja hoitovapaa antavat molemmille vanhemmille tasavertaiset mahdollisuudet hoitaa lapsiaan.

Yleisimmin maailmalla isänpäivää vietetään kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Marraskuun toinen sunnuntai on valittu päivän viettoon Suomen lisäksi Virossa ja Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa. Viimeksi mainitussa maassa kauppiaat ehdottivat päivän käyttöönottoa vuonna 1949. Suomessa Helsingin yliopisto katsoi isäpäivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi vuonna 1987. On toki tärkeää pitää mielessä, ettei isänpäivän vietosta tule kauppiaiden juhlapäivä, vaan että tärkeintä on varmasti yhdessäolo tai edes yhteydenpito.

Isänpäivä on päivä, jota vietetään sekä isien kunniaksi että muistoksi. Isänpäivänä on kuitenkin tärkeää muistaa, miten tärkeä päivä se on nimenomaan lapselle. Miten ihanaa on antaa kortti tai pieni itse tehty lahja isälle tai isähahmolle, joka on tärkeä vaikuttaja lapsen elämässä! Miten ihanaa olisi viettää noita juhlahetkiä vähän useamminkin!

Isänpäivänä on meidän aikuisten, niin naisten kuin miesten, hyvä pysähtyä miettimään omaa isäsuhdettamme, sen hyviä ja huonoja puolia. Onko jotain, joka kantaa meitä läpi elämän? Missä asioissa oma isämme on ollut oman aikansa ajattelutapojen vanki? Missä asioissa hän on ollut edellä aikaansa?

 

Lippu salkoon isänpäivän kunniaksi! Iloista juhlintaa niin isille kuin lapsille!

 

Teresia Volotinen

Vihreät Naiset ry:n hallituksen jäsen, Espoon Vihreiden Naisten puheenjohtaja

 

*********

Blogitekstit ovat kirjoittajan omia keskestelunavauksia eivätkä välttämättä edusta Vihreät Naiset ry:n virallista kantaa