hanna kemppainenHaluan toivottaa kaikille rauhallista ja lämminhenkistä joulunaikaa. Monet ovat ottaneet tämän viikon päivät vapaiksi, ja useat perheet viettävät lomaa joko kotona tai ulkomailla. On aika hengähtää ja pohtia, mitä tämä vuosi ja vuodenaika merkitsevät kodeissa. Vaikka vuosi on ollut monelle antoisa, se on ollut raskas. Tämä on heijastunut myös perheiden arkeen. Suomi ei ole jäänyt paitsi talouden ja epävarmuuden ongelmista. Olemme lukeneet lehdistä leipäjonoista, syrjäytymisestä, nuorisotyöttömyydestä, irtisanomisista, rasismista. Rakennemuutos vaatii yhteiskunnalta kykyä muuttua ja etsiä uusia ratkaisuja vanhojen mallien tilalle. Hallitus työskentelee sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi, jotta voimme pitää edes tärkeimmät hyvinvointipalvelut globaalin talouden ja väestömme huoltosuhteen muuttuessa. Taas jälleen musta joulu ja luonnonkatastrofit maailmalla muistuttavat meitä kaikkia ilmastonmuutoksesta. Varsovan ilmastoneuvotteluista jäi käteen vain vieno toive siitä, että maailman valtiot osaavat asettaa tärkeimmän ihmiskunnan tulevaisuutta koskevan muutoksen toimintaansa määrittäväksi tekijäksi. YK:ssa on käynnissä viimeinen rutistus vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi vuonna 2015, mutta jo nyt tiedetään, ettei kaikkia, erityisesti naisia ja tyttöjä koskevia tavoitteita saavuteta. Syyrian tilanne on johtanut yhteen maailmanhistorian mittakaavassa pahimmista pakolaiskriiseistä, ja Lähi-idässä sataa lunta. Globaali köyhyys ja eriarvoisuus määrittävät vahvasti eri väestöryhmien joulupäivää. Osa viettää päivän yksinäisenä tai kaukana kodistaan, osa töissä. Osalle päivän tärkein asia on jälleen turvan ja ravinnon löytäminen.

Meillä kaikilla ei ole samanlainen joulu eikä välttämättä läheisiä rakastamassa. Helsingissä ratikkapysäkillä olevan mainoksen tyttö muistutti, ettei kaikilla ole turvallinen koti jouluna. Väkivaltaa koetaan jouluna yhtä lailla useissa kodeissa, kuten arjessa Suomessa muutenkin. Turvakodit ovat täynnä perheväkivallan kokijoita ja sairaaloissa hoidetaan ruhjeita. Pitkät päivät yhdessä kasaavat paineita ja tilanne laukeaa joulun pyhinä. Monelle joulu on vuoden pimeintä aikaa täynnä pelkoa oman hengen ja läheistensä puolesta. Lapset saattavat pelätä äitinsä tai isänsä, siskon tai veljen puolesta ja kokea olonsa turvattomaksi. Jokaisella on oikeus turvalliseen elämään, myös jouluna. Apua voi ja tulee hakea heti, jos pelkää omassa kodissaan. Auttaa tulee, jos näkee naapurissa tai läheisellään vaaratilanteen tai epävarmuutta selviytymisestä. Alkoholi ei ole syy tai perustelu väkivaltaan, vaan taustalla on pidemmät valtasuhteet, omistuksen ja epävarmuuden tunteet. Naapuriin voi soittaa tai käydä tarkastamassa tilanteen. Poliisi ja auttavat puhelinlinjat ovat toiminnassa. Lähteä voi heti, ei vasta toisen lyönnin jälkeen. Koti on suurimmalle osalle suomalaisista yksi joulun tärkeimmistä asioista. Olkoon koti lämmin, rauhallinen ja turvallinen kaikille. Niille, joille se ei tätä ole, toivon, että he hakevat ja saavat apua jo tänään, jotta joulu olisi rauhallisempi kuin arki.

Turvallista ja rauhaisaa joulua toivottaen,
Hanna Kemppainen
Vihreiden Naisten hallituksen jäsen

Väestöliitto: Apua uhreille ja tekijöille
http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisuhteesta/parisuhdevakivalta/apua-uhreille-ja-tekijoille/