Outi Alanko-Kahiluoto-28

Alanko-Kahiluoto: Vaadimme minihallitusneuvotteluissa parannusta itsensä työllistävien asemaan

6.6.2014

Vihreät aikoo vaatia parannusta itsensä työllistävien asemaan tulevissa minihallitusneuvotteluissa, sanoo Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto puoluekokouspuheessaan. Itsensä työllistäjäksi sanotaan henkilöä, joka ei ole palkkatyösuhteessa eikä yrittäjä, vaan toimii näiden välimaastossa.

– Itsensä työllistäjät ovat työelämän alipalkattuja lainsuojattomia, jotka jäävät vaille ansioturvaa ja yrittäjän eläketurvaa. Työoikeus ei suojaa heitä eikä heillä ole kollektiivista neuvotteluasemaa kuten palkansaajilla. He ovat työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa, Alanko-Kahiluoto sanoi puheessaan Vihreiden puoluekokouksessa Jämsässä.

Kiireellisin korjaustarve itsensä työllistäjien aseman parantamiseksi olisi Alanko-Kahiluodon mukaan käsitteellisten epäselvyyksien poistaminen työsuhteessa olevan ja yrittäjän määritelmän välillä. Vihreät kannattaa myös palkansaajajärjestöjen kanneoikeutta, jotta järjestöt voisivat puolustaa työelämässä heikommassa asemassa olevien työehtoja ja oikeussuojaa.

Tulevissa minihallitusneuvotteluissa Vihreät haluaa Alanko-Kahiluodon sanoin ottaa uusia askeleita kohti perustuloa, sillä se parantaisi esimerkiksi vastentahtoista osa-aikatyötä tekevienpienipalkkaisten myyjien asemaa ja vapauttaisi heidät toimeentulotukiriippuvuudesta.

– Haastamme demareiden uuden puheenjohtajan ja valtiovarainministeri Antti Rinteen ottamaan kantaa Vihreiden avauksiin itsensä työllistäjien aseman parantamiseksi, palkansaajajärjestöjen kanneoikeuden säätämiseksi ja prekariaatin aseman parantamiseksi ottamalla uusia askeleita kohti perustuloa, Alanko-Kahiluoto toteaa.

Vihreiden mielestä kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus sosiaaliturvaan työn tekemisen ja teettämisen tavoista riippumatta. Luovan työn tekijät, itsensä työllistäjät, mikroyrittäjät ja osa-aikatyöntekijät ovat nykypäivän prekariaattia, jonka aseman parantaminen edellyttää Alanko-Kahiluodon mielestä niin puolueiden kuin työelämäosapuolten heräämistä.

– Perustulo parantaisi esimerkiksi juuri osa-aikatyöntekijöiden asemaa. Millä argumentilla demarit voivat enää perustuloa vastustaa? Eikö työelämän heikompiosaisten puolustaminen ollut myös demareiden agendalla? Alanko-Kahiluoto kysyy.