Mari nevalainen

Maahanmuuttajien lastenrattaat ja muita keinoja pelastaa talous

Kansanedustaja ja Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän pj. Pia Kauma nostatti mediamyrskyn maahanmuuttajien saamia tukia – ja erityisesti lastenrattaita –  koskevilla ulostuloillaan. Valitettavasti ihmisten alhaisimpiin tunteisiin, kuten kateuteen ja rasismiin vetoavat huhut lähtevät hyvin nopeasti elämään omaa elämäänsä – ja muuttuvat faktoiksi.

Kauman kommentit ovat paitsi maahanmuuttajia myös sosiaalityön ammattilaisia loukkaavia. Kaumahan väittää, että maahanmuuttajat saavat erikoiskohtelua ja ”joitakin ihmisryhmiä suositaan joidenkin muiden kustannuksella”. Espoon kaupungin antamassa tiedotteessa todetaan, että kaikkia perheitä kohdallaan aivan samalla tavoin ja täydentävää toimeentulotukea esimerkiksi huomion keskipisteeksi nousseisiin vaunuihin voi saada enintään 200 €. Käytännöt ja summat ovat samat hakijan syntyperään katsomatta. Kukaan ei myöskään ole kuullut Kauman mainitsemista kulttuureista, jotka kieltävät käytettyjen lastenrattaiden käyttämisen.

Kaikesta voi keskustella, ja mikäli epäreiluja tai epäselviä käytäntöjä löytyy, pitää ne tietysti pyrkiä muuttamaan. On kuitenkin erittäin tärkeää pysyä tosiasioissa, oikeissa luvuissa ja todellisissa käytännöissä. Erityisesti vastuullisissa, päättävissä asemissa olevien ihmisten kuten kansanedustajien ja valtuustotoryhmien johtajien pitäisi ehdottomasti perustaa puheensa faktoihin eikä fiilispohjalta heiteltyyn mutuun. Kansanedustaja voi halutessaan helposti tarkastaa tai tarkistuttaa asiat ennen kuin rupeaa antamaan lausuntoja. Kansanedustaja ja valtuustoryhmän pj. on myös siinä asemassa, että hänen ehdottomasti pitäisi näin toimia.

Pia Kauma on sitkeästi kolmen valtuustokauden ajan pitänyt maahanmuuttajia silmätikkuina.  Viime syksynä Kauma esitti oman äidinkielen  opetuksen lopettamista  keinona pelastaa kotikaupunkinsa talous… valitettavasti vain aivan virheellisin ja törkeästi  liian suurin luvuin. Todellisuudessa kustannukset ovat pienet ja Espoon kokonaistilanteessa marginaaliset. Hyödyt ovat taatusti kustannuksia suuremmat.

On todella surkeaa, että ”säästöjä” ollaan jälleen hakemassa kaikkein heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevien kustannuksella.  On myös vastenmielistä kerätä halpoja irtopisteitä joko tahallaan sumuttamalla tai aidosti tietämättömänä ja perehtymättä lainkaan asioihin, joita faktoina kommentoi.

Surullisinta on, että kansan kateellisuuteen ja rasismiin vetoava heitto on vienyt  huomion pois siitä, että oikeasti ollaan heikentämässä kaikkien kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilannetta. Samoin on jäänyt huomaamatta, mitä kaikkein parhaiten toimeentulevien puolustajat ja pienenkin veronkorotuksen kiivaat vastustajat oikeasti ajavat – irtisanomisia ja ”säästämistä kaikesta”. Ajatuksena on ehkä, että kun  köyhät usutetaan kadehtimaan tosiaan, he eivät huomaa, mitä oikeasti tapahtuu, kenen kustannuksella ja kenen hyödyksi.

Taloustilanne tuskin oikenee viemällä maahanmuuttajilta lastenvaunut. Sen sijaan on saatu huomio pois oikeista ongelmista ja löydetty syntipukki vaikeuksiin. Maahanmuuttajat ovat helppo maalitaulu – yhteinen vihollinen, ne toiset.

On todella ikävää, että kokoomuksen valtuustoryhmän pj. löytää syntipukin toistuvasti kaikkein heikoimmassa asemassa olevista – maahanmuuttajalapsista tai vauvaperheistä.

Mikäli haluamme rakentaa hyvinvoivaa ja tasa-arvoista yhteiskuntaa, pitää syyllistämisen ja valheellisten huhujen levittämisen sijaan keskittyä tukemaan kaikkien täällä asuvien koulutusta ja työllistymistä. Marginalisoimalla ja syrjäyttämällä ei luoda hyvinvointia.

Ratkaisu ei löydy lastenvaunuista – se löytyy tehokkaista keinoista tukea maahanmuuttajien kotoutumista sekä kaikkien koulutusta ja työllistymistä.

Mari Nevalainen
Espoon kaupunginvaltuutettu (Vihr.), Espoon Vihreät Naiset