Nordiskt Forum -palautetta

Volotinen_Teresia_200px (1)

 

Olin Maria Ohisalon varajäsenenä  Nordiskt Forumin kansallisen komitean kokouksessa 19.9.2014  NYTKIS ry:n tiloissa. Tilaisuudessa käytiin Malmössä järjestetyn Nordiskt Forumin palautekeskustelua ja puhuttiin feministisen Nordiskt Forumin medianäkyvyydestä.

 

Feministisen Nordiskt Forumin yleisötilaisuuksiin osallistui 20 000 kävijää. Itse konferenssiin osallistui 7000 henkeä viidestäkymmenestä maasta. Eniten osallistujia oli Ruotsista ja muista pohjoismaista (vähiten Norjasta ja Suomesta). Tapahtuma sai paljon huomiota uutisissa, etenkin Ruotsissa. Suomessa Nordiskt Forum sai melko vähän huomiota, vain Ylen ruotsinkielisissä uutisissa.

 

Kritiikkiä oli tullut kalliista hinnoista. Suomen aloitteesta konferenssiin oli mahdollista saada myös alennuslippuja.  Rahoituspuoli pitäisi saada Suomessa paremmaksi, nyt esim. tiedottaminen tapahtui paljoltikin vapaaehtoisvoimin.

 

Nordiskt Forumin loppudokumentti luovutettiin Malmössä 15.6.2014 Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin hallituksille.  Suomalaisosallistujat olivat pahoillaan siitä, että maamme tasa-arvoministeri ei tullut paikalle, eikä myöskään Suomen Tukholman suuralähettiläs tai edes suurlähetystön edustaja.  Ministeri Pia Viitasen luo on nyt varattu aika Nordiskt Forumin loppudokumentin luovuttamiseksi.

 

Loppudokumentti työstettiin foorumissa tiiviimmäksi ja siitä muokattiin yleisemmin pohjoismaiseen käyttöön soveltuvammaksi ja paremmin kansallisella tasolla hyödynnettäväksi. Pohjaesitykseen tehtiin sen vuoksi melko paljon kompromisseja.

 

Nordiskt Forumin loppudokumentti:

Click to access FEMINISTISKA-OVERENSKOMMELSER-OCH-KRAV_slutdokument.pdf

 

Dokumentti on nyt käännetty myös suomeksi:

http://www.nytkis.org/doc/nordiskt_forum/Nordiskt_Forum_Malmo_2014_Slutdokument_FI.pdf

 

Yleinen konferenssitunnelma oli haltioituneisuus. Tilaisuudessa oli ollut vaikuttavia huippuesiintyjiä.

Paikallaolijat mainitsivat myös Islannissa toteutetun tasa-arvostandardin hyvänä käytänteenä, joka pitäisi saada myös Suomeen. Pohjoismaista tasa-arvotyötä pitää ylläpitää säännöllisesti. Seuraava Nordiskt Forum järjestetään viiden vuoden kuluttua, todennäköisimmin Tanskassa.