Kasvatuksen sukupuolistereotypioita vastaan tulee taistella!

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti yhteistyössä Euroopan neuvoston Gender Equality Commissionin kanssa Helsingissä 9. – 10.10.2014 konferenssin nimeltä Combating Gender Stereotypes in and through Education. Osallistujat, joukossaan Tiina Rosberg Vihreiden Naisten edustajana ja Teresia Volotinen Espoon tasa-arvotoimikunnan puheenjohtajan ominaisuudessa,  pääsivät kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja siitä, miten perusteellisesti Euroopan eri maissa tehdään tasa-arvotyötä taistelemalla stereotyyppisiä ajatusmalleja vastaan.

 

Suomalaista hehkutusta avajaispuheissa

Konferenssin avauspuheenvuorossaan opetus- ja kulttuuriministeri Krista Kiuru valotti maamme opetussuunnitelmauudistuksen nykytilaa tasa-arvotyön näkökulmasta. Hän kertoi myös miten tällä hetkellä etsitään käytännön työkaluja tasa-arvon edistämiseksi Suomen peruskoulussa. Me odotamme innolla tällaista konkretiaa, koska juhlapuheita on jo kuultu riittämiin.

007xx

 

 

 

 

 

 

Kaverikuvassa Tarja Halonen ja Krista Kiuru

 

Tilaisuuden kunniavieraana esiintyi presidentti Tarja Halonen, joka korosti puheessaan sitä, että myös traditiota voidaan uudistaa. Vanhanaikaisia rakenteita voidaan nykyaikaistaa ja luoda niistä parempia perinteitä. Suomi sai kauan odottaa, että saisimme naispresidentin. Halonen kertoi, miten oli saanut paljon ihailijapostia tytöiltä tultuaan valituksi. Mieleenpainuvin oli kuitenkin ollut kirje, jossa pieni poika oli kysynyt, voiko enää tämän jälkeen miehestä tulla Suomen presidentti. Tarja Halonen sanoi, että tuntui hyvältä kirjoittaa, että nyt presidentiksi voi tulla valituksi kumpi vain, oli sitten mies tai nainen!

 

Hyviä kehitysideoita ja käytänteitä

Konferenssin esitykset olivat todella kiinnostavia ja monipuolisesti aihetta avaavia. Esimerkiksi hollantilaisen Cocky Boojin esitys korosti miten tärkeää on sukupuolistereotypioita rikkovien toimien jatkuvuus ikätasolta toiselle. Belgialaisen Steven de Baerdemakerin puheenvuoro toi esiin hyviä kokemuksia opetuksen ja ammatinvalinnan alalta.

Libanonilas-kanadalaisen Maya Chivin puhe avasti hienosti perjantain teemaa, miten tärkeää on mahdollisimman varhain välttää sukupuolistereotypiodien vaikutuksia. Monissa puheenvuoroissa puhuttiin ”tyttöjen ja poikien väreistä”, miten tyttöjä ”vaaleanpunaistetaan” ja poikia ”sinistetään”.

 

Summa summarum

Irlantilaisen Maureen Bohaninin tekemässä loppuyhteenvedossa todettiin, että sukupuolistereotyyppinen jaottelu alkaa jopa ennen lapsen syntymää. Sitä vahvistavat lapsen varhaisina elinvuosina yhteiskunnan asenteet, vanhemmat ja muut aikuiset, media, leikkivälineet ja monenlaiset toimintamuodot. Kouluvuosina edellisten lisäksi vaikuttavat koulun opetussuunnitelma sekä piilo-opetussuunnitelma sekä ammatinvalinnanohjaus. Konferenssin aikana tuotiin esiin monia hyviä käytänteitä. Niistä oli koottu myös erillinen kirjanen.

Tässä tuoreimmat terveisemme antoisasta kongressista

008xx

 

 

 

 

 

Tiina Rosberg

009xxx

 

 

 

 

 

Teresia Volotinen