Lahtinen Eeva_pieniMyönnän, että ollessani itse kotona ja kuultuani ensimmäisen kerran 6+6+6 -mallista, suutuin. Mallista kerrottiin vain se, että kummallekin vanhemmalle on tarjolla 6 kk ja sitten on tuo 6 kk jaettavana. Tämä tarkoittaisi, että käytännössä lähes aina äiti käyttää tuon toisenkin 6 kk ja on kotona vuoden. Tämähän on hyvä juttu, sillä sehän pidentää nykyistä vanhempainvapaata muutamalla kuukaudella ja yhä useammassa perheessä on mahdollista, että lapsi saa olla kotona lähemmäs vuoden ikää. Suutuin silti, sillä se käsitys mikä mallista annettiin, antaa ymmärtää, että tässä vaiheessa isän olisi jäätävä kotiin tai lapsen mentävä hoitoon. Näinhän ei kuitenkaan ole vaan äidin on edelleen mahdollista jäädä kotiin kotihoidontuella hoitamaan lapsia.

Entäpäs sitten se isä tai puoliso, sukupuolesta riippumatta? Hänellä olisi myös mahdollista olla kotona 6 kk vanhempainvapaata vastaavalla rahalla, mikä on merkittävästi pidempi aika kuin nykyään. Onhan hänellä nykyäänkin mahdollisuus olla kotona kotihoidontuella, mutta tämä on usein melko mahdotonta, koska naiset saavat keskimäärin pienempää palkkaa kuin miehet. Siksipä haluan, että heillä on mahdollisuus olla kotona vanhempainrahalla, jolloin perheen tulot eivät putoa niin merkittävästi, kuin pelkälle kotihoidontuelle jäätäessä.

Mielestäni meidän pitää muuttaa nykyistä vanhempainvapaajärjestelmää tasa-arvoisempaan suuntaan. Siihen suuntaan, että yhä useampi isä saa ja pystyy viettämään aikaa lapsen kanssa tämän ollessa pieni. Mitä useampi isä pitää vanhempainvapaansa, sitä hyväksyvämmäksi ilmapiiri muuttuu ja isien perhevapaiden pitäminen muuttuu yhä normaalimmaksi toimintatavaksi. Tämän vanhempainvapaakauden voi toki pitää pätkissä tai vaikka tehden lyhennettyä työviikkoa, jos se paremmin perheen rytmiin ja aikatauluihin sopii. Tämän voi siis käyttää vaikka helpottamaan perheen arjen, töihin palaamisen ja päiväkodin aloituksen luoman uuden elämäntilanteen helpottamiseen. Monet ovat olleet myös huolissaan yksinhuoltajien tilanteesta. Yksinhuoltaja saisi käyttää kaikki kolme 6kk:n jaksoa ja silloinhan tuo työn ja päiväkodin aloituksen helpottaminen lyhennetyllä työajalla helpottaa arkea jo paljon, jos vanhempainvapaakautta haluaa siihen käyttää.

Kun vanhempainvapaat jaetaan tasaisemmin ja myös isä ja lapsi tottuvat viettämään enemmän aikaa yhdessä, kelpaa isä myös lapsen sairastaessa tai äidin joutuessa myöhemmin olemaan töissä pidempään. Tämä on omiaan helpottamaan perheen arkea. Kun saamme perhevapaiden lisäksi jaettua perhevapaista aiheutuvat kustannukset tasaisemmin, esimerkiksi sairasvakuutusta vastaavalla perhevapaisiin erikoistuneella vakuutuskassalla, olemme askeleen lähempänä kasvattamassa naisen euroa kokonaiseksi euroksi.

Eeva Lahtinen, Kerava
eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla
http://eevalahtinen.fi/