Kannanotto 23.6.2015

Hallitukselta ei ole saatu selvitystä siitä, miten julkisen talouden sopeutukset vaikuttavat eriarvoisuuteen tai mitkä ovat niiden vaikutukset tasa-arvoon. Sipilän ajatus siitä, että ensin kokeillaan ja sitten katsotaan seuraukset voi johtaa kohtalokkaisiin virheisiin, joita on jälkeenpäin vaikea korjata.

Kuntien tehtävänä on huolehtia ihmisten kaikenlaisesta hyvinvoinnista. Hallitusohjelman mukaan kuntia ei enää jatkossa ohjata valtion taholta yhtä paljon kuin aikaisemmin. On käsittämätöntä, että hallitus sallisi kunnille vapaat kädet olla noudattamatta nykyistä peruspalveluja koskevaa lainsäädäntöä.

Kaikkein eniten peruspalveluiden heikentämisestä kärsivät yhteiskunnan heikoimmat, pienituloiset ja sairaat.

Julkisella sektorilla yli 70% työntekijöistä on naisia. Julkisen talouden leikkauksista suurin osa kohdistuu naisvaltaisille aloille. ”Haluaako hallitus katsoa lainkaan tulevaisuuteen, kun nyt kasvatetaan päivähoidon ja koulujen ryhmäkokoja sekä vähennetään vanhuspalveluiden henkilökuntaa”, kysyy Vihreiden Naisten hallituksen jäsen Lea-Elina Nikkilä. Henkilöstön vähennykset kohdistuvat erityisesti naisvaltaisille aloille. ”Halutaanko naiset työttöminä kotiin kantamaan vastuuta läheistensä hoidosta ja hoivasta”, jatkaa Lea-Elina Nikkilä. Tällainen toimintamalli rapauttaa tasa-arvoista ja heikommista huolta pitävää yhteiskuntaa.

On sydämetöntä, että hallituksen asumistuen leikkauksista kärsivät eniten ikääntyneet naiset.

Vihreiden Naisten mielestä hallituksen toiminta on epäoikeudenmukaista ja se unohtaa heikompiosaiset. Koulutukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin ja sosiaalietuuksiin kohdistuvilla leikkauksilla ei rakenneta oikeudenmukaista ja tasa-arvoista Suomea.

”Pelkona on, että yhdessä hallituskaudessa mennään hyvinvoinnissa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa takapakkia enemmän kuin nyt osataan ennustaakaan”, toteaa Vihreiden Naisten hallituksen jäsen Tiina Rosberg.

Lisätietoja
Sirpa Hertell, pääsihteeri
+358 (0) 50 5666 818