Kanttila

Tiedättekö, kuka on Ulrika Wilhelmina Johnson? Hänet tunnetaan paremmin toisella nimellä, ja juuri tänään, hänen syntymäpäivänään 19. maaliskuuta, liput liehuvat saloissa, kun vietämme Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Canth on kahdeksas suomalainen merkkihenkilö ja ensimmäinen suomalainen nainen, joka on saanut oman liputuspäivän. Juhlapäivää on vietetty vuodesta 2007 lähtien yleisenä liputuspäivänä.

Minna Canth (1844 – 1897) on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija, ja häntä pidetään Aleksis Kiven jälkeen suomenkielisen kirjallisuuden suurena näytelmäkirjailijana ja prosaistina. Canth herätti aikalaisissaan jopa järkytystä tuomalla tuotannossaan esille yhteiskunnallisia epäkohtia ja rohkeita näkemyksiä. Hänen tuotantonsa sisältää novelleja, pienoisromaaneja ja näytelmiä. Minna Canth julkaisi radikaaleja ajatuksiaan myös lehdistössä.

Ulrika Wilhelmina Johansson opiskeli Jyväskylän opettajaseminaarissa, mutta opinnot keskeytyivät, kun hän meni naimisiin opettajansa Johan Ferdinand Canthin kanssa. Avioliitosta syntyi seitsemän lasta, joista nuorin aviomiehen äkillisen kuoleman jälkeen. Minna Canthin esikoisteos oli ilmestynyt jo vuosi ennen miehen kuolemaa.

Leskeksi jäätyään Minna Canth muutti Kuopioon, ja ryhtyi epäsovinnaisesti yrittäjäksi perittyään isänsä lankakaupan. Menestyksekäs yrittäjyys mahdollisti suuren perheen toimeentulon sekä takasi Minnalle myös mahdollisuuden toimia yhteiskunnallisen vaikuttajana ja kirjailijana. Canthin kirjailijakoti Kanttila toimi myös aikansa merkittävimpien taiteilijoiden salonkina ja aktiivisten kuopiolaisten vaikuttajanaisten kokoontumis- ja keskustelupaikkana.

Viime päivinä Minna Canthin kotitalon kunnosta on kantautunut ikäviä uutisia. Suomen Kirjailijaliitto ja Pohjois-Savon Kirjallinen Yhdistys Vestäjät ry vetoavat Kuopion kaupunkiin Minna Canthin kodin Kanttilan pelastamiseksi. Nyt Canthin kotitalo on tyhjillään ja rapistuu keskellä Kuopiota. Rakennus kertoo Canthin elämäntyöstä ja on Suomen historian kannalta merkittävä ja kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Vetoomuksessa todetaan, että Canthin kotitalon tuho olisi suuri tappio suomalaiselle kulttuurille ja ensi vuonna 100-vuotisjuhliaan viettävälle Suomelle. Näin Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä on syytä vielä korostaa, että Minna Canthin talon kunnostaminen on suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimisen ohella myös kunnianosoitus tasa-arvotyölle!

Teresia Volotinen, Espoon Vihreiden Naisten puheenjohtaja

.