Viime viikolle luimme uutisia, jossa kerrottiin 17 entisen ranskalaisen naisministerin allekirjoittaneen julkilausuman, jonka mukaan he eivät enää suostu vaikenemaan seksuaalisesta häirinnästä politiikan piirissä. Moni Suomen Keskustassa toimiva nainen kertoi myös viime viikolla, että seksuaalista häirintää ja sukupuoleen perustuvaa vähättelyä koetaan runsaasti heidän puolueessaan.

Vihreät eivät poikkea muista puolueista tai suomalaisesta yhteiskunnasta tässä asiassa. Moni nainen on kertonut kokeneensa seksuaalista häirintää ja tytöttelyä myös vihreissä – niin puolueristeilyllä kuin virallisemmissakin tilaisuuksissa. Tytöttely ja esimerkiksi epäasiallisten viestien lähettely ei siis ole tavatonta vihreissäkään. Ongelman laajuudesta meillä ei kuitenkaan ole tietoa.

Tämä ei tietenkään ole hyväksyttävää. Oikeastaan sen aivan järkyttävän hirveää. Kenenkään ei tarvitse sietää ahdistelua ja vähättelyä. Meidän tulisi puolueessa panostaa nyt siihen, että jokainen saa olla rauhassa ja turvassa toiminnassamme. Meidän tulisi myös luoda tiloja, jossa häirinnästä saa kertoa ilman pelkoa siitä, että kokemusta vähätellään. Vihreillä tulisi olla konkreettiset toimintaohjeet ja periaatteet siitä, miten käsitellä seksuaalista häirintää puolueen toiminnan piirissä. Lääppijät -someilmiö toi todella selkeästi esille häirinnän yleisyyden ja arkipäiväisyyden –eikö olisi nyt vihdoin aika tehdä asialle jotain?

Katja Mannerström

Vihreiden Naisten puheenjohtaja

p.044 537 4551DSC_0230

katja.mannerstrom@vihreat.fi

 

*muokattu 25.5.2016 otsikko muotoon ”Seksuaalista häirintää tapahtuu myös vihreissä” (aikaisempi ”Seksuaalinen häirintä yleistä myös vihreissä” ja lisäys ”Ongelman laajuudesta meillä ei kuitenkaan ole tietoa.”