KANNANOTTO 22.8.2016

Suomessa on tällä hetkellä reilut sata turvakotipaikkaa. Todellinen turvakotipaikkojen tarve on viisinkertainen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 1200 ihmistä jäi viime vuonna vaille hakemaansa turvaa. Hallituksen budjettiesityksessä turvakotitoiminnalle esitetään lisärahoitusta vain 2 miljoonaa euroa.

”Perheväkivallan kierre jatkuu Suomessa eikä se ilmeisesti kiinnosta päättäjiä. Naisia, miehiä ja lapsia käännytetään turvakotien ovilta jatkuvasti, koska paikkoja ei ole. Tähän on puututtava”, vaatii  Vihreiden Naisten puheenjohtaja Katja Mannerström.

Suomi on allekirjoittanut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen Istanbulin sopimuksen, mutta hallitus ei ole onnistunut käytännön tasolla toteuttamaan sopimuksessa vaadittuja toimia, kuten riittävää määrää turvakotipaikkoja. Perheväkivallan uhreista 70 prosenttia on naisia. Naisiin kohdistuva väkivalta ja uhrien heitteillejättö onkin yksi vakavimpia ihmisoikeusrikkomuksia Suomessa.

”Naisiin kohdistuvasta väkivallasta aiheutuvat taloudelliset kustannukset ovat mittavat puhumattakaan  inhimillisestä kärsimyksestä. Keinot väkivaltakierteen katkaisemiseksi ovat olemassa. Nyt tarvitaan yhteinen tahtotila, jolla niin useaa lasta, naista ja miestä kipeästi koskettavaan elämäntilanteeseen saadaan tarvittava ja oikea-aikainen apu”, sanoo Vihreiden Naisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Meri Lumela.

On pöyristyttävää, että Suomessa toimitaan edelleen kansainvälisten sopimusten ja velvoitteiden vastaisesti. Oikeuden turvaan tulee olla itsestäänselvyys sivistysvaltiossa.

Vihreät Naiset vaatii, että vuoden 2017 budjetissa ensi- ja turvakodeille osoitetaan vähintään sosiaali- ja terveysministeriön esittämät 5 miljoonaa euroa lisärahaa.

 

Lisätietoja:

Katja Mannerström
Puheenjohtaja
+358 (0) 44 5374 551
katja.mannerstom(at)gmail.com

 

Meri Lumela

Vihreiden Naisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Meri Lumela.