Johanna SjöholmHyvää Yrittäjän päivää! Yrittäjän päivää on vietetty vuodesta 1997 lähtien. Jokainen yrittäjä, joka työllistää itsensä ja myös muita, ansaitsee juhlapäivän. Jokainen naisyrittäjä ansaitsisi kaksi juhlapäivää!

Naisten yrittäminen on edelleen haasteellista, vaikka epäkohtia on nostettu esiin jo vuosia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja on tarjottu niin liittojen, yhdistysten kuin poliitikkojenkin toimesta. Ääntä naisyrittäjyyteen vaikuttavista epäkohdista saisi pitää vielä enemmän. Aivan liian vähän puhutaan julkisesti naisten yrittämisen haasteista: perheen ja työn yhteensovittaminen, lapsen syntymä, yrittäjän tai työntekijän sairastuminen, ydinperhettä kohtaava sairaus tai kuolema, naisten työhyvinvointi jne. Toisen työntekijän palkkaaminen ja yrityksen saattaminen kasvuun vaatii aikaa ja rahaa. Naisyrittäjistä suurin osa työllistääkin vain itsensä jolloin sekä tulot että eläke jäävät usein aivan liian pieniksi.

Tuleva sote-uudistus tulee todennäköisesti siirtämään aiemmin julkisella puolella tuotettuja sosiaali- ja terveyspalveluja yksityiselle puolelle yritysten tuotettaviksi. Onko meillä kuitenkaan riittävästi osaavia ja asiasta innostuneita olemassa olevia ja uusia yrittäjiä ottamaan tehtävät vastaan?  Olisiko jo aika miettiä strategisesti sitä, miten yrittäjät – erityisesti naiset, joita on merkittävä osa sote-alan yrittäjistä – voivat vastata haasteeseen menestyksellisesti?

Elämme ajassa, jossa yrittäminen näyttäytyy myös olevan ainoa vaihtoehto työllisyysasteen nostamiseksi. Eikö tässä tilanteessa olisi luonnollista poistaa esteet ja tukea kaikin mahdollisin tavoin yrittäjäksi ryhtymistä ja siinä jaksamista? Hallitus lupailee tulevan budjetin sisältävän 2500 euron kertakorvausmallin naisyrittäjille vanhemmuuden kustannusten jakamiseksi. Kotitalousvähennystä hallitus esittää nostettavaksi 50 prosenttiin, mikä on hyvä signaali erityisesti palvelualojen yrityksille, joista suurin osa naisvaltaisia. Hallituksen esitykset ovat ajatuksena hyviä, mutta kuitenkin liian vaatimattomia kädenojennuksia naisia työllistäville naisyrittäjille.

Tarvittaisiin perustulo turvaamaan yrittäjän toimeentulo, jotta kynnys yrittäjäksi ryhtymisestä pienenisi. Tarvitaan vanhemmuuden kustannusten jakamista yhteiskunnassa tasaisesti kaikkien maksettavaksi. Lisäksi tarvitaan työkyvyn hyvinvointia tukevia palveluita myös yrittäjille kohtuuhintaan. Tarvitaan joustavaa lastenhoitoa sekä varhaiskasvatusta, joka vastaa myös yrittäjän ja itsensä työllistäjän sekä keikkatyöläisen tarpeisiin. Tarvitaan osaamisen jakamista ja verkostoitumista. Mutta ennen kaikkea tarvitaan yhteinen tahtotila asioiden parantamiseksi.

Johanna Sjöholm, Nicehearts ry:n toiminnanjohtaja, Vihreiden Naisten hallituksen jäsen ja vantaalainen kuntavaaliehdokas