Johanna-SjöholmPuolassa katoliseen kirkkoon kytköksissä oleva Laki ja oikeus -puolue halusi kieltää abortin joparaiskauksen ja insestin uhreilta. Puolassa on jo tätä nykyä yksi Euroopan tiukimmista aborttilainsäädännöistä Maltan ja Irlannin ohella. Puolassa abortti on sallittu ainoastaan siinä tapauksessa, että naisen henki on vaarassa, raskaus on seurausta rikoksesta kuten raiskauksesta tai insestistä, tai jos sikiö on vakavasti kehitysvammainen tai parantumattomasti sairas. Lääkärit voivat myös tällaisissa tapauksissa kieltäytyä abortin tekemisestä. Uusi laki olisi voimaantullessaan oikeuttanut abortin ainoastaan silloin, kun äidin henki on vaarassa. Maanantaina 3. lokakuuta ympäri Eurooppaa järjestettyjen mielenosoitusten seurauksena Puolan hallitus teki kuitenkin päätöksen, ettei aborttilakia tiukenneta.

Ennen vuotta 1950 Suomessakin raskaudenkeskeytys hyväksyttiin vain lääketieteellisin perustein eli silloin, kun äidin henki tai terveys oli vaarassa. Vuonna 1950 tuli Suomessa voimaan laki, joka mahdollisti abortin myös sikiön vammaisuudesta tai sairaudesta sekä eettiset perusteet kuten abortti raiskauksen tai sukurutsan (insesti) vuoksi. Laittomien raskaudenkeskeytysten takia vaadittiin aborttilakiin edelleen vapauttamista. Laittomat abortit aiheuttivat äitiyskuolemia, terveysongelmia ja hedelmättömyyttä. Vuonna 1970 tuli voimaan uusi aborttilaki, jossa abortin saattoi tehdä sosiaalisin perustein.

Suomessa raskauden keskeytys ei lain mukaan edelleenkään ole vapaa, mutta käytännössä jokainen ennen 12. raskausviikkoa pyytävä saa abortin. Lain mukaan raskaus voidaan naisen pyynnöstä keskeyttää ennen 12. raskausviikkoa, jos lapsen synnyttäminen ja hoito olisi kohtuuton rasitus, lapsi on saanut alkunsa raiskauksesta, äiti on yli 40-vuotias tai alle 17-vuotias, naisella on jo neljä lasta, tai jos sikiön epäillään olevan vammainen.

Vuonna 2013 Suomen eduskunta keskusteli kolmesta aborttia koskevasta lakialoitteesta. Niistä kahdessa esitetään, että terveydenhoidon ammattilaiset saisivat vakaumukseensa vedoten kieltäytyä abortin tekemisestä. Suomen aborttilaki on tiukempi kuin EU-maiden enemmistön. Useimmissa maissa varhaisen abortin syyksi riittää, että nainen haluaa sitä.

Naisella tulee olla oikeus päättää omasta kehosta. Se on ihmisoikeuskysymys. Mistä naisen päätösvaltaan, oikeuteen omasta kehosta ja itsemääräämisoikeuteen negatiivisesti vaikuttavat lakiehdotukset mielestänne kertovat?

 

Johanna Sjöholm, Vihreiden Naisten hallituksen jäsen ja poliittisen työryhmän puheenjohtaja sekä vantaalainen kuntavaaliehdokas

 

#BlackMonday

Kuva: http://elitedaily.com/news/abortion-ban-protesters-poland-photos/1631895/