Olemme Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnassa päässeet päättämään hyvin monista naisille ja miehille elintärkeistä kysymyksistä, kuten terveyskeskusjonojen lyhentämisestä tai ensisynnyttäjien kotikäyntien lisäämisestä. Yksi naisten oikeuksien kannalta merkittävimmistä päätöksistä oli taata kaikille paperittomille kiireelliset terveyspalvelut sekä raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille kiireetön hoito samaan hintaan kuin muille. Terveysasemilla ja neuvoloissa ei siis peritä paperittomilta maksuja. Tämä saavutus oli uuvutustaistelu: Kesti lähes puolitoista vuotta ensimmäisestä sotelautakunnan päätöksestä saada palvelu käytäntöön. Varjonyrkkeilyssä virasto keksi aina jonkin syyn paisutelluista kustannuksista vähemmistövaltuutetun lausunnon odottamiseen palauttaa asia päätöksentekoon ja kerta toisensa jälkeen uusin vastaesitykseni.

Tätä ennen asia oli asetettu selvitettäväksi kaupungin globaalin vastuun strategiassa ja vihreän kollegan Emma Karin valtuustoaloitteessa. Taustalla on se, että ilman oleskelulupaa Suomessa oleskelevat, esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen maahan jääneet, ovat terveysjärjestelmän ulkopuolella. Tämä ryhmä on kasvamassa, koska vapaaehtoisesta paluusta kieltäytyvät on nyt tiputettu tilapäisen oleskeluluvan piiristä paperittomiksi. Terveydenhuollon ulkopuolelle jäävät myös Itä-Euroopan romanit, jotka eivät kuulu kotimaassaan terveydenhuoltojärjestelmään. Usein sanotaan, että saavathan nämä ihmiset kiireellisen hoidon, mutta jätetään kertomatta maksut: synnytys kyllä hoidettaisiin, mutta perässä seuraisi valtava lasku! Suomi ei siis edes noudata Euroopan neuvoston vähimmäisvaatimusta maksuttomasta kiireellisestä hoidosta. Myöskään ei noudateta ihmisoikeussopimusten velvoitetta hoitaa haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien, kuten lasten ja raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten terveyttä.

Kiireelliseksi hoidoksi ei katsota neuvolapalveluita tai kroonisten sairauksien hoitoa. Miten sivistysvaltiolla on varaa olla huolehtimatta lapsista? Onneksi Helsingissä päätettiin toisin, eikä jätetty paperittomia vain arvokasta työtä tekevien vapaaehtoisen lääkärien Global Clinicin (joka toimii Helsingissä, Turussa, Joensuussa, Oulussa ja Tampereella) harteille. Koska pääosa paperittomista asuu pääkaupunkiseudulla, oli päätös merkittävä. Sitä kannattavat myös lääkärit. Onneksi emme odottaneet valtakunnan tason linjausta asiassa. Edellinen eduskunta kaatoi järkyttävästi viime töikseen lain, joka olisi taannut paperittomille lapsille ja raskaana oleville naisille terveyspalvelut. Siis kaikkein heikoimmassa asemassa oleville! Hiljattain STM ohjeisti kuntia, että paperittomien on maksettava kiireellisestä terveydenhuollostaan täysimääräisesti ja kiireetöntä hoitoa ei ole velvollisuutta antaa. Laittomiksi paperittomat leimaavalta valtiovallalta on turha odottaa edistysaskelia, joten ihmisoikeuksien turvaaminen jää kuntapäättäjien tehtäväksi. Ainakin Turku ja Espoo ovat myös päättäneet tarjota kiireettömät palvelut paperittomille lapsille ja raskaana oleville.

Kuntavaaleissa on nyt mahdollisuus ottaa askel naisten ja lasten oikeuksien puolesta ja turvata paperittomien terveyspalvelut muissakin kunnissa! Ja pitää niistä kiinni myös maakuntatasolla soteuudistuksessa.

Laura Nordström

Kuntavaaliehdokas
Vihreä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Helsingissä
Varavaltuutettu