Hädin tuskin sitä kehtaa kertoa, että on viettänyt lauantai-iltapäivän yhdistyksen strategiaa työstäen. Kaikkihan nyt sen tietävät miten pitkäpiimäistä hommaa strategian miettiminen on: Istutaan kuumassa / kylmässä / huonosti ilmastoidussa / liian tehokkaasti ilmastoidussa (valitse sopiva kohta) neuvotteluhuoneessa muiden pitkästyneiden ihmisten kanssa, yritetään vaikuttaa siltä, että tiedetään mitä visio, missio ja mittarit tarkoittavat, odotetaan kahvitaukoa ja selataan salaa kännykältä Facebookia. Väärin väärin väärin!

Viime lauantaina polkaisimme käyntiin Vihreiden Naisten strategiaprosessin kera puheenjohtajakumppanini Merja Kähkösen sekä pienen mutta pippurisen työryhmäosallistujajoukon kanssa, ja päivä oli silmiä avaava ja elähdyttävä. Kaikkeni annoin ja olin väsynyt päivän päätteeksi, mutta se oli joka hetken arvoista.

Luotin alusta alkaen siihen, että työryhmään valikoituneet tyypit eivät jää huuli pyöreänä ihmettelemään. Ihan todella luotin siihen. Silti hämmästyin. Hämmästyin sitä, miten vahvalla energialla ja sitoutuneisuudella asiaan käytiin käsiksi. Hämmästyin sitä, miten hyvin työryhmäläiset olivat suorittaneet etukäteisvalmisteluja.

Hämmästyin sitä, miten raikkaita ajatuksia ilmoille tuotiin. Tiedätkö sen tunteen kun muina naisina ihailet kukkaa kauniina kesäpäivänä, ja yhtäkkiä jostain pyrähtää lentoon perhonen? Sitä vähän kuin säikähtää, hätkähtää ensin, mutta saman tien ilahtuu: Kaunis ihana perhonen! Minusta tuntui samalta noiden kauniiden strategiaperhosajatusten äärellä.

Hämmästyslistani jatkuu: Työryhmä on työrukkanen emmekä me työryhmäläiset päätä millainen Vihreiden Naisten strategia tulee olemaan, koko jäsenistö päättää sen. Tiedostamme riskin, että näkemykset voivat poiketa toisistaan suurestikin – ja juuri siksi strategiatyö on niin tärkeää: sovimme tässä yhteisistä linjoista! Oli kuitenkin ilo (hämmästyksekseni) huomata, että ensimmäiseen tapaamiseen osallistuneet naiset pystyivät tyylikkään asiallisesti, lempeän rakastavasti, muodostamaan yhteisiä johtopäätöksiä. Jos uskoisin enteisiin, tämä olisi hyvä enne.

Strategian työstäminen etenee tästä sillä tavalla, että keräämme näkemyksiä, taustatietoa ja evästystä suunnalta jos toiseltakin. ViNan paikallisyhdistysten naiset pääsevät monilla paikkakunnilla mukaan live-workshoppiin strategian tiimoilta – ja sanon, että ”pääsevät” koska kaikkihan tässä vaiheessa jo innosta hihkuen haluavat mukaan. Strategiasta kuullaan lisää myös ViNan syyspäivillä marraskuussa.

Täten se on aloitettu eikä yhtään hullummin olekaan. Vakaa aikomukseni on jakaa tunnelmia ja kuulumisia prosessin varrelta alusta loppuun. Stay tuned for the next episode!

Tanja Petrell

Kirjoittaja on Vihreiden Naisten hallituksen varajäsen, strategiaryhmän toinen puheenjohtaja, Espoon vihreiden naisten hallituksen jäsen ja Vihreän Langan hallituksen varajäsen, joka päivätyökseen suunnittelee ja johtaa sisäisen viestinnän projekteja ja vapaa-ajalla mielellään huovuttaa villapalloja ja vakoilee teini-ikäisen poikansa elämää.