Hyvää naistenpäivää te upeat vihreät feministit!

Me juhlimme naistenpäivää tilanteessa, jossa tätä maata johtaa miesvaltaisin ja konservatiivisin hallitus aikoihin.

Ja se näkyy.

Pelkästään tänään eduskunnassa keskustellaan naisten vaatimuksesta muuttaa raiskauksen määritelmän väkivallan sijaan suostumuksen puutteeksi. Oikeusministeri pitää eduskunnan naisverkoston esitystä “elämälle vieraana”. Vuonna 2018 joudumme edelleen selittämään, että jos seksi ei ole vapaaehtoista, on kyseessä raiskaus. Samaan aikaan hallitus on antamassa esitystä sote-uudistuksesta, joka on käynnistämässä Suomen historian suurimmat yt-neuvottelut. Ja keihin nämä nämä yt:t kohdistuvat? Pääasiassa naisiin. Ja vasta äsken tokenimme uutisesta, ettei kauan odotettua perhevapaauudistusta tulekaan. Uudistus kun olisi parantanut juuri naisten työmarkkina-asemaa.

Tämä hallitus haluaa pitää naiset kotona ja miehet töissä. Naiset on jätetty tällä hallituskaudella sivuosaan. Vallan paikat on miehitetty miehillä. Naisia on vähemmän ministereinä kuin koskaan minun elinaikanani. Tasa-arvoa edistäviin hankkeisiin kuten perhevapaisiin tai lomarahaleikkausten perumiseen ei löydy rahaa – samaan aikaan rahaa jaetaan miljardeittain pääasiassa miesvaltaisille aloille suunnattuihin yritystukiin. Ja näihin ei suostuta koskemaan.

Naistenpäivänä me emme halua vain ruusuja ja kauniita sanoja. Me haluamme tasa-arvoa ja oikeutta. Me emme hyväksy sitä, että siskomme maksavat taloustalkoot. Me haluamme puhua siitä, että epätasa-arvosta kärsivät kaikki. Siitä kärsivät kouluista tippuvat pojat. Siitä kärsivät lasikattoon törmäävät tytöt. Siitä kärsivät syrjään työnnetyt miehet. Siitä kärsivät köyhyyteen ajautuvat naiset.

Siskot, vihreää feminismiä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Kiitos, että olette.

Murskataan patriarkaatti yhdessä.

Emma Kari
Vihreiden Naisten puheenjohtaja