Vihreät Naiset vaatii päättäjiä heräämään tekemiensä nimitysten sukupuolittuneisuuteen ja täten edistämään tasa-arvoa. Sukupuolten tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys, vaan päättäjien on juhlapuheiden lisäksi sitouduttava sitä edistäviin toimiin.

Euroopan tasa-arvoinstituutti EIGE totesi hiljattain, että naisten osuus politiikan huipulla on Suomessa selvästi vähentynyt. Sama pätee talouselämään.

Hallitus jakaa kyllä mielellään perustamaansa kansainvälistä tasa-arvopalkintoa, mutta todelliset vallan paikat menevät miehille. Päätöksentekoon tarvitaan mukaan ihan kaikkia, muistuttaa vihreä europarlamentaarikko Heidi Hautala.

EU-nimityksissä tasa-arvokuilu ammottaa selvästi. Suomi on ollut EU:n jäsen reilusti yli kaksikymmentä vuotta, eikä yksikään suomalaiskomissaari ole ollut nainen. Edes yksikään komissaarin kabinettipäällikkö ei ole ollut nainen.

Nimityksistä vastaavat Suomen hallituksen pääpuolueet, ja valinnat tehdään suljettujen ovien takana. Puolueiden on pidettävä kiinni tasa-arvopuheesta, mikäli he toivovat yhteiskunnan todella kehittyvän tasavertaisempaan suuntaan, Hautala korostaa.

Myytti Suomesta tasa-arvon mallimaana on romuttunut #metoo- ja #suostumus2018-keskustelun sekä miesvaltaisen politiikan jatkumisen myötä. Suomessa on maailman kouluttautuneimpia naisia, joten pätevyysargumenttiin vetoamisella ei voida torpata nimitysten tekemistä. Tulevien vaalien ehdokasasettelu on otollinen hetki aloittaa kotimaassa tasa-arvonimitysten toimeenpano myös listojen täyttöä tehdessä.

Lisätietoja:

Sirpa Hertell

Pääsihteeri

+358 (0) 50 5666 818