Festarit ovat monelle kesän kohokohta. Jotta festarit olisivat kaikille iloinen kokemus, järjestäjät ja juhlijat voivat panostaa viihtyvyyteen ja ihmisten kunnioittamiseen festareilla. Yksi keino tähän on seksuaalisen häirinnän ja väkivallan tehokas ehkäisy.

Aihe nousi keskusteluun tällä viikolla yhdysvaltalaisen toimittajan Vera Papisovan kirjoitettua jutun häirinnästä Coachella – festivaaleilla. Papisovan ollessa festivaalialueella häntä kopeloitiin 22 kertaa, kolmen päivän aikana. Lisäksi Papisova haastatteli Coachellassa yli viittäkymmentä naista, joista kaikki olivat kokeneet seksuaalista häirintää. Nämä ovat järkyttäviä lukuja. Naisten lisäksi festarihäirinnästä kärsivät miehet ja muunsukupuoliset, eikä ilmiö ole vieras meillä Suomessakaan.

Kuinka sitten varmistamme turvallisemmat ja hauskemmat festarit kaikille näin kesän kynnyksellä?

Festarin järjestäjä: Informoi festarien osallistujia selkeästi siitä, että seksuaalista häirintää ei hyväksytä. Tee selväksi, kenelle mahdollisesti häirinnästä voi raportoida.

Viesti festareilla turvallisen tilan periaatteista esimerkiksi julisteilla festarialueen baareissa. Kouluta festivaalien järjestyksenvalvojia tunnistamaan ja puuttumaan seksuaaliseen häirintään.

Poliisi ja järjestyksenvalvoja: Ota häirintä ja väkivalta vakavasti ja tutki asiaa huolella. Jokainen häirinnän ja väkivallan kokija ansaitsee tukea ja apua.

Festarijuhlija: Kunnioita muiden rajoja. Suloista festariromanssia saa, ja kannattaa etsiä. Epäasiallinen seksuaalinen vallankäyttö on kuitenkin aivan toinen juttu. Jos kourit tuntematonta keikalla takaapäin, hänelle ei suurella todennäköisyydellä jää siitä hyvä fiilis. Mieti, haluatko pitää yhdessä hauskaa, vai pönkittää omaa egoasi kohtelemalla muita huonosti. Toivottavasti vastaus on ensimmäinen.

Festarit ovat hieno paikka nauttia musiikista, tutustua uusiin ihmisiin ja ilmaista itseään esimerkiksi pukeutumisen kautta. Festareille saa pukeutua aivan, kuinka haluaa. Pukeutuminen tai sen vähyys ei koskaan poista ihmisoikeutta määrätä omasta kehostaan. Nautitaan siis kesästä, kavereista ja tehdään uusia muistoja ilman pelkoa!

Alviina Alametsä

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Helsingin tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja