Monelle naiselle on ahdistavaa seurata tämän maan johtavien miespolitikkojen politikointia naisten kohduilla. Vuonna 2018 Suomen ulkoministeri käyttää asemaansa väärin hyökätäkseen naisten oikeuksia vastaan. Pääministeri taas kieltäytyy tuomitsemasta ulkoministerin toimintaa millään tavalla. Presidentti taas otti hurjan tiukan kannan asiaan sanomalla, että ulkoministerin toiminta on ”omituista”.

Jälleen naiset loistavat poissaolollaan keskustelusta. Ja miksi? Koska naiset loistavat poissaolollaan Suomen politiikan johtopaikoilta. Naiset ovat katsomossa jopa silloin kun yhteiskunnassa keskustellaan meidän oikeudesta omaan kehoomme.

Edellisen kerran Suomessa naisten osuus ministereistä oli näin pieni hallituksessa, joka aloitti minun ollessani neljävuotias. Kaikki painavimmat ministerisalkut ovat nyt miehillä, presidentti on mies, kuuden suurimman puolueen puheenjohtajana on mies. Politiikan äijäytymisen jäljet näkyivät nopeasti. Tasa-arvoinen päivähoito-oikeus on lopetettu ja Suomen kilpailukykyä hoidettiin kuntoon julkisen sektorin pienipalkkaisten naisten lomarahoista leikkaamalla. Samaan aikaan maailman naisten ja tyttöjen oikeuksien edistävien hankkeita ajettiin alas leikkaamalla niiden rahoituksesta lähes puolet.

Muutos on usein alussa huomaamaton. Nyt olemme tilanteessa, jossa Suomen ulkopolitiikan arvoja edustava ministeri saa väärinkäyttää asemaansa naisten perustavanlaatuisia oikeuksia vastaan hyökkäämiseen. Pääministerin ei edes tarvitse enää paheksua hänen toimintaansa. Tämän on Suomessa nyt ihan normaalia. Olemme unohtaneet, että vielä vähän aikaa sitten tällaisesta toiminnasta olisi todennäköisesti joutunut eroamaan. Nyt ei sanota edes ”soo soo”.

Tasa-arvon ensimmäiset askeleet taaksepäin ovat olleet pieniä ja huomaamattomia. Mutta nyt me näemme niiden seuraukset. Jos me annamme tämän tapahtua, meidän tyttäremme joutuvat käymään uudelleen ne taistelut, jotka heidän isoäitinsä ovat jo kerran käyneet.

Siksi me emme voi olla hiljaa.

 

Emma Kari

Kirjoittaja on kansanedustaja ja Vihreiden Naisten puheenjohtaja