Rakas homofoobikko, pidät toisen ihmisen seksuaalista suuntautumista vääränä ja häpeällisenä asiana. Mutta tiedätkö, että sinun mielipidettäsi ei tarvita toisen ihmisen sukupuolen, seksuaalisuuden, ja seksuaalisen suuntautumisen määrittelemiseen?

Toisen ihmisen seksuaalisuus ei ole mielipideasia, mielipiteemme vaikutus väärästä ja oikeasta seksuaalisesta suuntautumisesta tulisi rajoittua ainoastaan omaan elämään. Kun kyseenalaistetaan ja objektivoidaan toisen seksuaalisuutta, loukataan hänen itsemäärämisoikeutta. Yksilön mielipiteenvapaus loppuu tasan siinä vaiheessa, kun mielipiteillä pyritään nakertamaan toisen ihmisarvoa.

Mutta alla muutama asia, jotka selittävät, mistä homofobisuutesi voi johtua:

Sinä pelkäät! Sinulle on muodostunut vanhanaikainen ja jyrkkäasenteinen ajatusmaailma, koska olet saattanut saada ahdasmielistä kasvatusta ihmisyydestä, elämän tarkoituksesta ja sukupuolesta. Sinulla on ennakkoluuloja, koska et tiedä asiasta tarpeeksi.  Mitä voimakkaampi pelkosi ja ahdasmielisyytesi on sitä voimakkaammin ilmaiset homofobisuuttasi esimerkiksi karkealla kielenkäytöllä sosiaalisessa mediassa. Yrität vähätellä muiden ihmisten näkemyksiä ja sinua ahdistaa, että yhteiskunta on menossa kohti tasa-arvoa ja solidaarisuutta.

Ennemmin tai myöhemmin asenteet muuttuvat. Jokainen voi itse vaikuttaa omiin ennakkoluuloihinsa. Mieti asia omalla kohdallasi; mitä jos sinua sorrettaisiin, haukuttaisiin, hyljeksittäisiin, pahoinpideltäisiin tai jopa murhattaisiin sen vuoksi, että olet hetero?

Sinä kannatat jyrkkää ideologiaa, aatetta tai uskontoa. Uskonnot, ideologiat, aatteet ja elämänkatsomus ovat hyviä asioita, koska ne voivat vaikuttaa myönteisesti yksilötasolla elämänlaatuun. Vallankäytön välineinä, joilla loukataan ihmisoikeuksia, uskonnoista, ideologioista ja aatteista tulee petoksia. Sinulle mielletyt asiat eivät saa rajoittaa kenenkään muun ihmisoikeutta, olla haitaksi yhteiskunnan kehitykselle tai ylittää lakia.

Ajatteletko, että homoseksuaalisuus ei ole luonollista? Minkälainen määritelmä sinulla on luonnosta? Homoseksuaalisuutta esiintyy myös eläimissä. Eläimet ja ihmiset kuitenkin eroavat yhdellä tavalla: eläimet eivät leimaa, syrji ja stigmatisoi toisiaan seksuaalisuudesta.  Heteronormatiivisuus on meidän ihmisten keksintö ja luonnollisuuteen vetoaminen ei ole faktapohjaista.

Sinä ajattelet muiden seksielämää aivan liikaa!  Sinulla on jo valmiiksi jyrkkä asenne homoseksuaalisuutta kohtaan ja se on sinulle tabu. Kun ajattelet omia seksifantasioita, muiden ihmisten seksielämää ja sekoitat ne asenteellisiin ajatuksiisi, sinä ahdistut ja saatat jopa inhota itseäsi. Itseinhon kautta rupeat vihaamaan homoseksiä.

Seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, jonka mukaan ihminen valitsee itselleen kumppaninsa. Se ei ole syy vainoon, syrjintään tai rangaistavaan kohteluun. Seksuaalinen moninaisuus on kunnioitettava, ei pelättävä asia!

Hyvää pride-viikkoa!

Eva Tawasoli

Kirjoittaja on terveydenhoitaja, varavaltuutettu ja Vihreiden Naisten hallituksen jäsen Vantaalta.