Joka kolmas. Joka kolmas nainen Suomessa kokee jossain elämänsä vaiheessa väkivaltaa lähisuhteessa.

Se on paljon. Se tarkoittaa, että jokaisen meidän lähipiirissä on luultavasti ainakin yksi henkilö, joka on kokenut väkivaltaisen parisuhteen. Osa meistä on se yksi kolmesta.

Sukupuolistunut väkivalta on Suomessa valtava ongelma ja ihmisoikeusloukkaus. Suomi on Euroopan toiseksi turvattomin maa naisille.

Tämän kaiken me olemme kuulleet ennenkin. Tiedämme tämän kaiken vallan hyvin. Silti me puhumme tästä samasta ongelmasta joka vuosi.

Meillä on edelleen liian vähän turvakotipaikkoja ja välimatkat niihin ovat liian pitkät. Viime vuonna yli tuhat apua tarvitsevaa käännytettiin ovelta, koska tilaa ei ole.

Lähisuhdeväkivaltaa ei vieläkään oteta tässä maassa vakavasti. Kun rahaa pitäisi löytää, levitellään käsiä. Tällä vauhdilla menee kymmenen vuotta ennen kuin edes kattavan turvakotiverkoston rahat ovat koossa. Eikä kyse ole suurista summista verrattuna esimerkiksi ympäristölle haitallisiin miljarditukiin.

On aika päästä sanoista tekoihin. Meidän on puhuttava asiasta niin kauan, kunnes alkaa tapahtua.

Ensi viikolla on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Valoa, ei väkivaltaa -viikko. Puhutaan me tästä asiasta. Ei jätetä väkivaltaa kohdanneita yksin.

Ei anneta periksi, ennen kuin jokaisen oikeus turvallisuuteen ja fyysiseen koskemattomuuteen toteutuu tässä maassa jokaisessa tilanteessa.

Puhe on pidetty Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 17.11.2018