Naisjärjestöt Yhteistyössä –NYTKIS ry toi Suomeen naisiin kohdistuvaa verkkovihaa käsittelevän seminaarin ja koulutuksen 11.3.2019. Tilaisuuden yhteydessä järjestettiin verkkoväkivallalta suojautumiseen valmentava koulutusta poliittisille ehdokkaille.

Tilaisuuden pääpuhujana oli Euroopan naisjärjestöjen kattojärjestön edustaja, Asha Allen. Allen kannustaa naisia ottamaan omistajuuden verkosta ja vaatii päättäjiltä toimia turvatakseen seuraavan sukupolven naisille mahdollisuuden kasvaa tulevaisuuden johtajiksi.

YK:n selvityksen mukaan 73% naisista on joutunut verkkoväkivallan kohteeksi. Naisilla on 27-kertainen riski joutua väkivallan uhriksi miehiin verrattuna. Rodullistetuilla naisilla riski on vielä korkeampi, kommentoi Allen.

Verkkoväkivalta, verkossa tehtävä vihapuhe ja nettihäirintä ovat nykyaikaisia ja sukupuolittuneita uhkia, jonka kohteeksi joutuvat tytöt ja naiset. Naisten ja vähemmistöjen hiljentäminen on valtava uhka demokratialle.

Naisten ja muunsukupuolisten ehdokkaiden hiljentäminen ja pelottelu marginaaliin kertoo paljon yhteiskunnastamme. Kyseessä on naisiin kohdistuvan väkivallan jatkumo. Pelon ilmapiirissä ehdokkaat jäävät liian usein yksin väkivallan kanssa, lisää Elina Nikulainen, Suomen edustaja European Women’s Lobbyn väkivaltaobservatoriossa.

Vaalien alla meidän tulee ottaa ehdokkaisiin kohdistuva väkivalta vakavasti. Etenkin moniperustaista syrjintää kohtaavat naiset joutuvat vaikuttamaan pelon ilmapiirissä. Hyvinvoivissa demokratioissa tämänlaista väkivaltaa ei voida hyväksyä. Teknologiayritysten on myös kannettava vastuu käyttäjien turvallisuudesta.

Politiikan teko tapahtuu nykyään digitaalista. Kampanjat, ehdokkaiden tapaaminen ja keskustelu käydään verkossa. Verkon tulee olla turvallinen ja kannustava paikka kaikille, ei pelottava tai uhkaava paikka, kommentoi Annika Ojala, Suomen edustaja European Women’s Lobbyn Women in politics-työryhmässä.

Koulutuksen mahdollisti European Women’s Lobby, maanosan suurin naisjärjestöjen katto-organisaatio. Sillä on yli 2000 jäsenjärjestöä 31 maassa. Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry on sen suomalainen toimija.

Panelisteina olivat Tiina Kukkamaa-Bah (Etyjin Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto ODIHR), Anu Juvonen (Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö -Demo ry), Milla Aaltonen (Oikeusministeriön Against Hate -projekti), tohtori Saara Särmä (Meitä ei vaienneta ry), Pekka Hätönen (Helsingin poliisilaitos), Pia Puu Oksanen (Amnesty International Suomi) ja Monica Gathou (ARMA Alliance).

Tiedote NYTKISin sivuilla täällä.