Minulle nämä vaalit ovat ennen kaikkea tulevaisuusvaalit. Näissä vaaleissa päätetään, miten me suhtaudumme ilmastonmuutokseen. Toimimmeko, vaiko vain puhumme. Näemmekö koulutuksen panostuksena lastemme tulevaisuuteen vai pelkkänä kulueränä. Onko tasa-arvo jo saavutettu, vai jotain minkä eteen on jatkuvasti tehtävä töitä. Minkä suunnan Suomi ottaa, mihin suuntaan se seuraavat neljä vuotta menee? Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat ennen kaikkea lastemme tulevaisuuteen.

Ilmastonmuutokseen on reagoitava nyt, koska muuten lasku kasvaa tuleville sukupolville kohtuuttomaksi. Suurin osa ratkaisuista on jo valmiina. Riittää, että otamme ne käyttöön. Jos vielä lisäksi panostamme tutkimukseen ja tuotekehitykseen, on ilmastonmuutoksen ratkaiseminen täysin mahdollista. Kun niin vain päätämme.

Suurin osa puolueista on sitoutunut ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen. Siihen se sitten jääkin. Ilmastotekojen sijaan ruvetaan puolustamaan kaikkea mahdollista.

Otetaan esimerkiksi autot. Uusien bensa- ja dieselautojen myyntiä ei saisi kieltää edes vuonna 2030. Siis yli 10 vuoden kuluttua. Ja tämä koskisi siis vain uusien autojen valmistusta. Vanhempien autojen käyttö jatkuisi ihan normaalisti.

On vain fiksua ohjata markkinoita kestävämpiin ratkaisuihin. Kun puhtaan teknologian markkinat kasvavat, myös vähän saastuttavien autojen hinnat tippuvat. Liikenteen päästöjen väheneminen olisi myös merkittävä ihmisten terveyttä edistävä teko.

Nyt voi ihmetellä kuinka joskus on saanut tupakoida sisätiloissa. Tulevaisuudessa ihmetellään kuinka joskus kaupunkien keskustoissa autot ovat tuprutelleet iloisesti suoraan ihmisten keuhkoihin.

Ilmastotekojen lisäksi nyt tarvitaan koulutustekoja. Suomen menestyminen on aina perustunut osaamiseen. Se, mitä tapahtuu päiväkodeissa ja luokkahuoneissa heijastuu suoraan lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Tuliko jokainen nähdyksi ja kohdatuksi? Saiko jokainen tarvitsemaansa tukea, oliko opettajalla aikaa auttaa?

Panostus varhaiskasvatukseen ja koulutukseen on paitsi parasta ennaltaehkäisyä, myös sijoitus tulevaisuuden osaajiin ja kilpailukykyyn.

Viime vuosina olemme nähneet, kuinka äärioikeisto on nostanut päätään eri puolilla Eurooppaa. Panostus sivistykseen ja koulutukseen on myös demokratian ja yhteiskuntarauhan kannalta ensiarvoista. Kaikki on pidettävä mukana, eriarvoistumisen sijaan on panostettava koulutusjärjestelmään, joka takaa kaikille tasa-arvoiset mahdollisuudet mennä elämässä eteenpäin.

Se miten suhtaudumme ilmastonmuutokseen, koulutukseen ja tasa-arvoon ovat ratkaisevassa asemassa lastemme tulevaisuuden kannalta. Minä haluan olla rakentamassa lapsillemme parempaa tulevaisuutta. Entä sinä?

Lotta Alhonnoro  #61
Kaupunginvaltuutettu, ruokahävikkitutkija ja eduskuntavaaliehdokas Vaasan vaalipiiristä