Kevätkokouksen kannanotto

11.5.2019, Helsinki

Meille EU on edelleen ensisijaisesti rauhanprojekti ja rauhan rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Liian usein päätöksiä meidän kaikkien tulevaisuudesta tehdään ilman meitä. Meidän työmme on Euroopassa kesken.

Antifeminististen toimijoiden, nationalismin ja populismin nousu on vaikuttanut huolestuttavasti tasa-arvoon Euroopassa. Samaan aikaan joka kolmas nainen joutuu edelleen väkivallan uhriksi Euroopassa. Euroopan Unionin on huomioitava tasa-arvo kaikessa päätöksenteossaan ja tehtävä tasa-arvosuunnitelma Unionin toimintaan. Euroopan Unionin monivuotista rahoituskehystä neuvotellessa tulee huomioida sen sukupuolivaikutukset.

Ilmaiset ja helposti saatavilla olevat, korkealaatuiset ja turvalliset seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuollon palvelut mukaan lukien abortit on taattava kaikille. Aborttioikeus on lisättävä Euroopan Unionin perusoikeuskirjaan.

“Euroopan Unioni on maailman suurin kehitysavun maksaja ja Euroopan Unionin on vastaisuudessakin puolustettava naisten ja tyttöjen oikeuksia. Varsinkin nyt, kun taantumuksen tuulet puhaltavat ja kun kaikki maat eivät enää ole niitä valmiita puolustamaan. Me olemme naisten ja tyttöjen puolella” kommentoi Emma Kari, Vihreiden Naisten puheenjohtaja.

Kriiseissä ja epävakaissa yhteiskunnissa tytöt ja naiset ovat usein kaikkein heikoimmassa asemassa. EU:n on tartuttava maahanmuuttajien ja pakolaisten keskuudessa tapahtuvaan sukupuolistuneeseen väkivaltaan ja varmistaa, että turvapaikanhakijoiden tukena työskentelevä henkilöstö tunnistaa sukupuolittuneen väkivallan ja uskaltaa puuttua siihen. EU:n on lisättävä resursseja ihmiskaupan uhrien tunnistamiseen ja suojelemiseksi.

Me haluamme, että EU edistää työelämän tasa-arvoa ja, että tuleva parlamentti yhdessä neuvoston kanssa luo vanhempainvapaille koko Unionissa käytettävän standardin jonka tavoite on vapaiden tasaisempi jakautuminen. Jäsenmaat tarvitsevat tukea, jotta naiset voivat osallistua työmarkkinoille. Tämä tarkoittaa maksuttoman tai edullisen varhaiskasvatuksen tarjoamista kaikille lapsille.

Me vaadimme, että EU elää niinkuin opettaa ja ottaa sukupuolikiintiöt EU:n instituutioihin kuten komissioon.

Tutustu Vihreiden Naisten eurovaaliehdokkaisiin tämän linkin takaa!

 

Lisätietoja:

Emma Kari

Puheenjohtaja, Vihreät Naiset ry

+358 (0)9 432 3061

emma.kari[at]eduskunta.fi