Tarvitaanko politiikassa enää feminismiä? Iltalehti on kunnostautunut tällä viikolla sen todistamiseen, että kyllä tarvitaan.

Eilen opetusministeri ja hallituspuolueen puheenjohtaja kertoi pitävänsä seuraavana päivänä tiedotustilaisuuden. Välittömästi keski-ikäiset miestoimittajat tekivät ei mihinkään perustuvia spekulaatiouutisia hänen raskaudestaan. Iltalehti otsikoi uutisensa: ”Li Andersson raskaana?”

Toissapäivänä liikenneministeri ja pääministeripuolueen varapuheenjohtaja piti poliittisen puheenvuoron seminaarissa perhevapaauudistuksesta ja perheystävällisestä työelämästä. Ministeri vastaili myös yleisön kysymyksiin. Seuraavana päivänä lltalehden lööpit huusivat: ”Ministeri Sanna Marin avautuu työn ja perheen yhteensovittamisesta!”

Nyt jokainen voi kaivella muististaan vastaavia uutisia miesministereistä tai -johtajista. Niinpä. Niitä ei ole. Kun miespuheenjohtaja pitää tiedotustilaisuuden puoluekokouksen alla, oletetaan sen liittyvän hänen suunnitelmiinsa koskien puheenjohtajuuden jatkoa. Yhdeltäkään miesministeriltä ei tivata vauvasuunnitelmia tiedotustilaisuudessa. Yhdenkään miesministerin poliittisia puheita ei uutisoida avautumisena omasta vanhemmuudestaan.

Naisia ja miehiä ei edelleenkään nähdä yhdenvertaisina kotona eikä politiikassa. Jos perheen oletettaisiin vaikuttavan yhtä paljon isien elämään kuin äitien, näitä kysymyksiä esitettäisiin yhtälailla kaikille politiikassa. Nyt näihin kysymyksiin vastaamme ainoastaan me naiset.

Tässä yksi syy siihen, miksi perhevapaat pitää uudistaa yhdenvertaisempaa vanhemmuutta tukeviksi.

Emma Kari
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Vihreiden Naisten puheenjohtaja