Valokuva: Plan International / Mikko Toivonen

Kun tytöt saavat olla mukana päättämässä, maailmasta tulee parempi paikka.

Tänään 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivä muistuttaa tyttöjen oikeuksien korvaamattomuudesta ja siitä miten paljon voimaa maailman tytöissä on. Samalla se muistuttaa myös tasa-arvon varjopuolista – syrjinnästä jota tytöt kohtaavat ympäri maapallon sukupuolensa ja ikänsä vuoksi.

Osana Plan Internationalin tyttöjen päivän tapahtumia saappaisiini ympäristö- ja ilmastoministeriksi hyppäsi 24-vuotias kambodzhalainen opettaja Hory Toth. Oli suuri ilo seurata, miten rohkea nuori nainen puhui ilmasto-oikeudenmukaisuudesta ja koulutuksen tärkeydestä useille ministereille ja antoi kommentteja päivän kulusta, ilmasto- ja ympäristöministerin tehtäviin tutustumisen lomassa.

Nopeasti kävi selväksi, kuinka ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo Tothin ja hänen kotikylänsä arjessa Kambodzhassa. Opettajan työssään Toth on joutunut lyhentämään koulupäiviä, kun lämpötila on jopa 39 astetta ja luokissa ei ole ilmastointia. Työnteko ja oppiminen käyvät päivän mittaan liian tukaliksi. Vaikeutuneiden olosuhteiden vuoksi oppilaat sairastavat useammin. Viime kesänä paikallisessa sairaalassa vuoteita ei riittänyt kaikille tarvitseville, koska sairaudet ovat lisääntyneet.

Ilmastonmuutos on jo merkittävästi vaikeuttanut maanviljelyä Kambodzhassa. Muutokset sadekauden alkamisessa, kuivuudet, tulvat ja kuumuus ovat tehneet riisin ja vihannesten viljelystä haastavaa. Kun maanviljelystä riippuvaisilla kyläläisillä on vaikeuksia viljelyssä, myös lapset joutuvat olemaan pois koulusta. Koulutus on tehokkain tapa vähentää eriarvoisuutta ja parantaa tyttöjen asemaa. Ilman koulutusta tytöillä on vähemmän vaihtoehtoja elämässään ja esimerkiksi lapsiavioliitot ovat yleisempiä. Koulutetut tytöillä on huomattavasti paremmat lähtökohdat elämässä pärjäämiseen ja mahdollisuudet pyrkiä kohti unelmiaan. Koulutuksen kartuttamalla osaamisella tytöt pystyvät myös tarjoamaan kykynsä aikamme kriisien ratkaisemiseksi ja muuttamaan maailmaa.

Tothin vierailu on tärkeä muistutus siitä, että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt maailman köyhimpien maiden ihmisten arjessa. Ilmastonmuutos uhkaa romuttaa monta jo otettua edistysaskelta. Heikoimmassa asemassa ovat usein nimenomaan tytöt. Jokaisella maailman lapsella tulisi olla oikeus koulutukseen ja emme saa antaa ilmastonmuutoksen vaarantaa sitä.

Girls Takeover –päivä on tärkeä muistutus siitä, että emme tee ilmastotyötä kotona Suomessa vain itseämme varten. Suomella ja muilla vaurailla mailla on erityinen vastuu tehdä kaikki voitava ilmastonmuutoksen torjumiseksi, jotta myös maailman köyhimpien maiden tyttöjen ja muiden ihmisten elämä olisi turvallista.

Siksi haluan toivottaa hyvää kansainvälistä tyttöjen päivää kaikille!

Krista Mikkonen
Ympäristö- ja ilmastoministeri
Kansanedustaja

Vihreä Liitto