Kuva: Iris Flinkkilä

 

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ilmiö. Jopa 70 prosenttia maailman naisista on joutunut väkivallan uhriksi. Suomessa joka kolmas nainen on joutunut parisuhdeväkivallan uhriksi. Se on toisiksi eniten koko EU:ssa. Se on aivan liikaa. Se on tämän maan häpeäpilkku.

Parisuhdeväkivaltaan liittyy pelkoa ja häpeää. Siihen liittyy myös kysymyksiä siitä, olenkohan sittenkin ansainnut tämän, teinkö jotain väärin. Loppuvatko lyönnit, jos käyttäydyn jatkossa paremmin? Petänkö kumppanini, jos puhun asiasta jollekin?

Häpeän, pelon ja epäilyn vuoksi iso osa näistä väkivaltatapauksista jää pimentoon. Joka kolmas nainen jättää kertomatta kokemastaan väkivallasta. Vain joka kymmenes tapaus päätyy poliisin tietoon.

Kukaan meistä ei ole ansainnut yhtään lyöntiä. Kukaan meistä ei ansaitse kohdata väkivaltaa, ei sen enempää kaduilla kuin omassa kodissaan.

Resurssit lähisuhdeväkivaltaan puuttumiseen ovat maassamme pienet. Turvakotien ja seksuaalirikosten tukikeskusten määrä tässä maassa on liian alhainen sekä suosituksiin että tarpeeseen nähden. Turvakotipaikkoja pitäisi olla yli 500, kun niitä on tällä hetkellä vain noin 200. Vuosittain kymmeniä naisia ja lapsia joudutaan käännyttämään turvakotien ovilta. Tämä on häpeällistä.

Lähisuhdeväkivalta ei katoa itsestään. Siksi on tärkeää ja oikein, että hallitus on nyt kiinnittänyt erityistä huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, sekä uhrien tukemiseen että ilmiön kitkemiseen.

Hallitus on laatimassa naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman, jolla lisätään sekä uhrien tukipalveluja että turvakotien paikkamäärää. Tähän on myös varattu jo ensi vuoden budjettiin kaksi miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Lisäksi perustetaan itsenäinen ja riippumaton naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävä ja huolehditaan Istanbulin sopimuksen toimeenpanosta.

Erityisen arvokasta on, että aiomme uudistaa seksuaalirikoslainsäädännön. Tämän tärkeän uudistuksen lähtökohtia ovat koskemattomuus ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Raiskausmääritelmä tullaan muuttamaan suostumuksen puutteeseen perustuvaksi.

Raiskausmääritelmän uudistaminen tuo turvaa raiskausten uhreille. Lainsäädäntö on myös aina viesti yhteiskuntamme arvoista ja normeista. Kun lainsäädäntömme tekee selväksi, että seksin tulee aina olla vapaaehtoista ja että ilman suostumusta kyse on rikoksesta, se kertoo siitä, että tässä maassa jokaisen itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan. Se kertoo siitä, että naisen vartalo on ainoastaan naisen oma.

Lainsäädännön uudistamisen lisäksi meidän täytyy tehdä jo nuorille selväksi se, millainen on terve parisuhde. Että parisuhteeseen eivät kuulu lyönnit eikä uhkailu, ei fyysinen eikä psyykkinen väkivalta. Ja että aina, jos kohtaa väkivaltaa, apua saa hakea ja että sitä myös annetaan.

Suomen lähisuhdeväkivaltatilasto on tämän maan häpeätahra. Tämän on korkea aika muuttua.

Emma Kari

Puheenjohtaja, Vihreät Naiset

Emma Kari