Onko teiltä kysytty, oletteko te kaupan? Minulta on.

Kun minä seison Helsingissä pimeällä kadulla ja odottelen ystäviäni, ovat miehet tulleet luokseni ja kysyneet olenko kaupan. Tämä johtuu ihonväristäni, sillä moni ihmiskaupan uhri on minun väriseni. Minun näköiseni. Tämä on opettanut minut siihen, että en mielellään seiso kadulla yksin odottamassa ystäviäni. Jos seison, leikin puhuvani puhelimessa.

Ihmiskauppa on aito ongelma jolta on hyvin helppoa sulkea silmänsä. Samoin kuin kaikelta seksityöltä, me voimme leikkiä, että kyse on samasta asiasta, me voimme leikkiä, että tämä ei koska meitä, koska aihe on vaikea, aihe on hankala ja siitä puhuminen on kiusallista. Kun politiikkaa tehdään ei meillä ole oikeutta sulkea silmiämme, siltä mikä on kiusallista tai vaikeaa. Meidän on nojattava tieteeseen, mahdollistettava ihmisten vapaa valinta ja suojeltava sitä joka on heikoimmassa asemassa.

Seksityö ja ihmiskauppa. Kaksi eri asiaa, mutta valitettavan usein toisiinsa kytkeytyneitä. Usein kun puhutaan näin vaikeasta asiasta, johon liittyy aivan valtavasti tabuja ja kilokaupalla stigmaa, on helpointa huutaa kriminalisoiti! Laittaa kädet silmillä ja toivoa, että kriminalisoinnilla asia hoituu. Valitettavasti näin ei ole. Silloin kun seksityö kriminalisoidaan, piilotetaan seksikauppa pimeille markkinoille ja rikollisten välikäsien osuus lisääntyy. Tämä lisää ihmiskauppaa ja vaarantaa seksityöntekijöiden turvallisuuden.

Minä en haluta, että menemme tässä Ruotsin tielle, jossa ihmiskaupasta on tullut entistä suurempi ongelma seksin oston kriminalisoinnin jälkeen. Minä en myöskään halua, että kriminalisoinnilla me lisäisimme seksityöhön liittyvää stigmaa, vähentäisimme seksityöntekijöiden luottoa viranomaisiin ja vaikeuttaisimme tarvittaessa tukipalveluihin hakeutumista.
Minä en myöskään halua, että vammaisilta menee mahdollisuus avusteiseen seksiin.

On muutakin mitä me voimme tehdä.

– Meidän on annettava viranomaisille riittävästi työkaluja, jotta ihmiskaupan uhrit voidaan tunnistaa aiempaa paremmin.
– Ihmiskaupan uhreille on tarjottava matalan kynnyksen apua sekä turvallisia asumispalveluja.
– Myös ulkomaalaislaki vaatii muutosta, jotta uhrit uskaltavat kääntyä viranomaisten puoleen ilman pelkoa esimerkiksi maasta käännyttämisestä.

Fatim Diarra

Varapuheenjohtaja, Vihreät

Hallituksen jäsen, Vihreät Naiset

 

Lisätietoja aiheesta:

Niina Vuolajärvi on tutkinut seksin oston kriminalisaatiota Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.

Vuolajärven mukaan seksin oston kriminalisaatio johtaa erittäin repressiiviseen poliisitoimintaan, joka vaikuttaa negatiivisesti erityisesti seksiä myyvien siirtolaisnaisten asemaan ja johtaa karkotuksiin, asunnoista häätämiseen, yleisen poliisiahdistelun lisääntymiseen sekä ajaa seksin myyjiä turvautumaan kolmansiin osapuoliin eli ns. parittajiin. Ruotsissa on myös Pohjoismaista huonoimmat palvelut seksin myyjille, joka ennestään vaikeuttaa erityisesti siirtolaisten tilannetta.

Hänen tutkimuksensa perustuu 53 kk kenttätyöhön sekä 250 haastatteluun, joista 125 seksiä myyviä (suurin osa siirtolaisia), ja loput sosiaalityöntekijöitä, viranomaisia ja poliiseja. Vertaisarvioidun Rutgersin yliopistolle (USA) tekemän tutkimuksen voi lukea täältä.