Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Juhlissa on jälleen odotettavissa näyttävää pukuloistoa. Iloksemme juhlissa nähdään myös entistä enemmän ekologisesti tehtyjä kierrätysasuja.

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii tekoja – myös kulutuksemme osalta.

Muotiala on yksi maailman epäekologisimmista teollisuudenaloista. Vaikka vaateteollisuuden ongelmallisuus ei rajoitu vain ilmastoon, on alalla myös ilmaston kannalta äärimmäisen negatiivisia vaikutuksia. Vaatteiden nopea kierto tekee alasta yhden maailman saastuttavimmista.

YK:n mukaan muotiteollisuus on yksin vastuussa kymmenestä prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Myös vaatteiden valmistus ja jakelu aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä yli miljardi tonnia vuosittain. Vaatteiden tuotantoprosesseissa on liian usein mukana ihmisoikeusrikkomuksia.

Pelkän pikamuodin kritisoinnin sijaan on kehitettävä kestäviä vaihtoehtoja kulutuksellemme. Kirpputori- ja kierrätysalalla on jo aivan mahtavasti erilaisia liiketoimintamalleja. Keinoäly ja automaatio voivat tulevaisuudessa mahdollistaa tehokkaamman materiaalien lajittelun. Käsityötrendin myötä vaatteiden tuunaus on myös noussut suosituksi, esim. työväenopistojen tuunauskurssien täyttyessä.

Feministisen luonto- ja ilmastopolitiikan keskiössä on elää niin, ettemme kuluta enempää kuin luonnon kantokyky sallii, ja että jätämme planeetan parempaan kuntoon kuin se oli syntyessämme.

Siksi esitämme, että:

  • Tehdään kulutustavaroiden hiilijalanjäljet näkyväksi.
  • Vähennetään jätteen syntymistä ja tehdään kierrättämisestä kuntalaisille helppoa
  • Jokaisella suomalaisella on oltava varaa suosia lähellä tuotettua ja kestävää vaihtoehtoa.
  • Tarvitsemme kierrätysjärjestelmät yhteiskuntamme käyttämille materiaaleille ja alustoja tuotteiden ja palveluiden jakamiselle yhteiseen käyttöön.

 

Haluatko lisätietoa?

Lataa ja hyödynnä ilmaiset Vaatevallankumous-materiaalit:

 

Lue lisää aiheesta:

Otso Sillanaukee: Zero Waste – Jäähyväiset jätteelle
Johanna Kohvakka & Liisa Lehtinen: Hyvä, paha muovi
Saranda Dedolli-Yasa: Tee maailmasta parempi paikka
Colin Beavan: Ekovuosi Manhattanilla
Karita Sainio: Hyvin eletty