Rasismi ei ole vain jotain mikä tapahtuu tuolla jossain. Se on katse bussissa. Se on, kun joku siirtää käsilaukun toiselle puolelle sinut nähdessään. Se on sitä, että sinua ei kutsuta työhaastatteluun. Se on sitä, että sinun päällesi syljetään matkalla kouluun.

Se on sitä, että joudut muuttamaan nimesi. Se on sitä, että pelkäät asioida. Se on sitä, että sinun on oltava koko ajan puolustuskannalla.

Se on sitä, että sinua ei nähdä vaan nähdään jotain mikä ei saisi olla edes olemassa. Se on sitä, että sinun oikeutesi olla olemassa viedään pois. Se on sitä, että pelkään joka päivä itseni ja läheisteni puolesta.

Se on sitä, että kun menestyt sinä kannat kaikkien odotukset ja kun epäonnistut, leimaat kaikki muut. Se on sitä, että et ole sinä vaan olet muiden tarina, onnistumisesta ja epäonnistumisesta.

Se on vaikka, mutta, kuitenkin ja toisaalta. Se on sitä, että sinua osoitetaan ja sinulle osoitetaan sinun olevan väärin. Se on murskaava ja yhteiskuntaa heikentävä voima. Se on sitä, että sinut halutaan kieltää.

Se on sitä, että et uskalla toivoa. Että et voi luottaa, että joudut toivomaan, että muut tulevat turvaksesi. Se kylmää sisintä. Se on sitä, että sinä et voi hengittää.

Rasismi on läsnä jokaisessa päivässä ja jokaisessa yhteiskunnassa. Yhdysvalloissa tilanne on mennyt siihen mihin se pahimmillaan voi mennä. Rakenteellinen rasismi on repinyt kansalaisilta oikeuden elää rauhassa ja oikeus elää on tuhonnut kansalaisten luottamuksen valtioon.

Minulta on kysytty viikonlopun aikana mitä voi ja pitää tehdä. Sinä voit omassa arjessasi kieltäytyä olemasta osa voimaa, joka repii ja hajottaa. Kun kohtaat mitään rasistista sinulla, on velvollisuus toimia.

Se tarkoittaa sukujuhlissa esitettyä muka hauskaa rasistista vitsiä, kadulla tapahtuvaa rasismia, vastarintaliikkeen tarrojen irti repimistä valotolpista ja rasistisen kuonan ilmiantaminen internetissä. Se tarkoittaa suun avaamista.

Martin Luther King sanoi ”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.”

Tämä on yhtä totta tänään kuin se oli vuosia sitten. Sinulla ei ole oikeutta olla hiljaa – sen aika on mennyt. Se aika, jota ei olisi koskaan pitänyt olla.

Fatim Diarra

Kirjoittaja on vihreiden varapuheenjohtaja, ja Vihreiden Naisten hallituksen jäsen

Vihreät on antirasistinen puolue. Lue lisää täältä.