Koronakevät tuntui siltä, kuin pidättelisi henkeä.

Koko maailma pysähtyi ja jouduimme kaikki kohtaamaan äkillisiä muutoksia, jotka ravistelivat arkemme uuteen ja outoon muotoon. Jatkuva epävarmuus ja epätietoisuus siitä, miten ja milloin tämä päättyy, oli jo omiaan kuormittamaan meidän jokaisen mieltä.

Meistä jokainen lähti koronan vastaiseen taisteluun erilaisista tilanteista, erilaisin voimavaroin. Meistä jokaiseen tuo kevät seurauksineen vaikutti eri tavoin.

Joillekin muutokset olivat helpompia ja toivat mukanaan hyviäkin asioita, mutta toisille turvallisten rutinien katoaminen oli äärimmäisen vaikeaa. Puhumattakaan sairastuneista ja heidän läheisistään tai tilanteista, joissa koronakevät jätti elämään pysyvät arvet tavalla tai toisella.

Kaikki muutos vaatii energiaa ja kuormittaa mieltä.

Kevät vaati kaikilta paljon, mutta yhteisellä sitoutumisella saimme tautitilanteen haltuun ja siitä haluan kiittää jokaista suomalaista. Meistä jokaisen on hyvä muistaa, että hei ”minullakin oli merkitystä.” Jo siitä ajatuksesta saa usein voimaa jaksaa vaikeiden hetkien läpi.

Parhaimmillaan kulunut aurinkoinen ja lämmin kesä on ollut kuin iso sisäänhengitys, jossa keuhkot täyttyvät valosta, ihmisistä, mukavista hetkistä ja läheisten seurasta. Juuri niitä asioita on varmasti nyt tarvittu. Samalla meidän on tärkeä pitää mielessä, että jokainen voi edelleen vaikuttaa omalla toiminnallaan taudin leviämiseen ja se tulee korostumaan koko ajan mitä lähemmäs syksyä siirrymme.  Nyt on myös hyvä hetki hieman pohtia millaisin tavoin voisi valmistautua mahdolliseen toiseen aaltoon.

Syksy ja pimenevät illat ovat itsessään jo raskaita, mutta monilla pienilläkin keinoilla voi valmistaa omaa mieltä syksyä varten. Ennaltaehkäisy ja mielenterveyden vahvistaminen on aina kannattavaa, oli koronaa tai ei! Taitoja tukea omaa mielen hyvinvointia voi aina oppia.

  • Voi olla hyödyllistä pohtia etukäteen miten tarvittaessa helpottaa oloa hetkissä, kun mieli tuntuu liian raskaalta. Yksi keino on kerätä itselle listaa asioista, joista nauttii ja jotka tuovat iloa arkeesi. Listan asioille voisi miettiä sellaisia versioita tai sovelluksia, joita olisi mahdollista toteuttaa myös poikkeavassa arjessa.
  • Itselleen voimakirjeen kirjoittaminen ”pahan päivän varalle” voi tuntua hassulta, mutta se on monen kohdalla aidosti toimiva väline. Kirjoittaminen ja luonto ovat mahtavia keinoja.
  • Läheisten kanssa keskustelu on monelle tärkeä voimavara – onnistuen myös etänä tai riittävin turvavälein.
  • Ystävien kanssa voi vaikka sopia säännöllisiä hyvänmielen juttuja syksylle, jotka ovat tarvittaessa helppo muuttaa etätapaamisiksi esim. peli-illat sekä kirja – ja kuntopiirit.
  • Yksinäisyys on kuitenkin monelle arkea, eikä ystäviä tai läheisiä ihmisiä ole aina helppo löytää elämään. On tärkeää muistaa, että monet upeat auttavat tahot ovat lisänneet erilaisia vertaistukiryhmiä ja chatteja verkkoon syksylle, joten niitäkin voi katsella jo etukäteen. Kaikki verkossa toimivat auttajat löydät helposti koottuna täältä: www.puheet.net.

Kun itse mietin tulevaa syksyä, mieltäni lohduttava tärkeä pointti on se, että olemme oppineet viime keväästä paljon. Moni meistä on saanut kokemuksen siitä, että siitäkin selvittiin. Ja nyt olemme yhdessä paljon valmistautuneempia jatkamaan taistelua koronan taltuttamiseksi mahdollisen toisen aallon myötä.

Huomataan toisemme, kannustetaan ja tsempataan, ollaan empaattisia ja armollisia itsellemme ja kanssakulkijoille muistaen, että olemme tässä yhdessä. Ja yhdessä me teemme kaikki parhaamme ja siinä jos jossakin on voimaa.

Vielä tulee se päivä kun koronan aallot eivät enää iske rantaa ja voimme katsoa tyyntä merenpintaa ylpeinä siitä, miten vaikeiden asioiden läpi kuljimme yhdessä.

Sofia Virta

Kirjoittaja on vihreä kansanedustaja ja ratkaisukeskeisen psykoterapiakoulutuksen käynyt terapia-alan yrittäjä.

https://www.sofiavirta.fi/