Tänään on juhlapäivä, kun Kymenlaakson Vihreät Naiset täyttää 10 vuotta. On kunniatehtävä saada toimia hallituksen puheenjohtajana juuri tänä vuonna.

Ei ole sattumankauppaa, että tasa-arvotyössä on edistytty aikojen saatossa. Silti meillä on vielä paljon tehtävää sekä sukupuolten välisen tasa-arvon että yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi jo saavutetuista eduista on pidettävä tiukasti kiinni, sillä kehitys voi mennä myös taaksepäin.


Valtakunnan tasolla sukupuolten välinen ero luottamustehtävissä on vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen kaventunut, kun kansanedustajista 47 prosenttia on naisia. Kunnissa ja kaupungeissa tilanne on kaukana tästä. Teemme kaikkemme, että yhä useampi nainen nousisi tänä keväänä valtuustoon.


Vuoden 2017 kuntavaaleissa valituista valtuutetuista vain 39 prosenttia on naisia. Meillä Kymenlaaksossa tähän tulokseen, tai sen alle, jäätiin kolmessa kunnassa. Puolestaan kolmessa kunnassa naisia on valtuutettuina valtakunnallista keskiarvoa enemmän, Kouvolassa jopa 46 prosenttia.


On valtavan tärkeää, että mahdollisimman moni nainen lähtee ehdolle vaaleihin. Ehdokaslistat jätetään 9.3., joten vielä on tasan kuukausi aikaa lähteä mukaan. Aiemmat vaalitulokset osoittavat, että mitä useampi nainen on ehdolla, sitä useampi tulee myös valituksi.


Kannustan ja rohkaisen lämpimästi jokaista sekä Kymenlaaksossa että kaikkialla muualla Suomessa lähtemään ehdolle. Parasta on, että vaalityötä ei tarvitse tehdä yksin. Meillä päin tukea on tarjolla Kymenlaakson Vihreiden Naisten kautta, kuten jokaisessa paikallisyhdistyksessä ympäri maan.


Tasa-arvotyö vaatii tekoja. Tänään kuitenkin pysähdyn hetkeksi ja nostan maljan upean yhdistyksemme ensimmäiselle kymmenelle vuodelle. Lämmin kiitos jokaiselle jäsenelle, tukijalle, aktiiville ja erityisesti kuluneiden vuosien puheenjohtajille, jotka olette mahdollistaneet sen, missä olemme tänään.


Tästä on hyvä jatkaa.

Jenni Aikio


Kirjoittaja on Kymenlaakson Vihreiden Naisten puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu sekä kuntavaaliehdokas Kouvolasta.