Tällä viikolla alkaa ennakkoäänestys. Pääsemme jälleen käyttämään ääntämme sen hyväksi, millaista tulevaisuutta haluamme rakentaa kunnissa ympäri Suomen. Me Vihreät naiset haluamme rakentaa vihreää ja feminististä kuntaa, sillä se pitää huolta meistä kaikista. 

Vihreässä, feministisessä kunnassa tehdään kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, jossa panostetaan joukkoliikenteeseen ja kiertotalouteen. Siellä pidetään lähimetsien puolta ja torjutaan ilmastonmuutosta. Feministisissä kunnissa riittää elinvoimaa ja uusia vihreitä työpaikkoja reilun muutoksen kautta. 

Uusio-, apila-, ydin- ja sateenkaariperheet, yhden ja monen vanhemman perheet, muualta tänne muuttaneet ja erikieliset perheet otetaan kaikki huomioon feministisen kunnan palveluissa. Se tarjoaa laadukasta varhaiskasvatusta ja koulutusta kaikille. Feministinen kunta pitää huolta vanhuksista, lapsista ja nuorista, rakentaa esteettömästi ja tarjoaa kohtuuhintaista asumista. Kun mieli tai keho sairastuu, hoitoon pääsee nopeasti ja mutkattomasti.

Feministinen kunta on antirasistinen. Siellä ei hyväksytä syrjintää, ja siellä päättäjät edustavat kuntalaisiaan koko moninaisuudessaan. Feministinen kunta tekee hartiavoimin töitä kohti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Siellä jokainen voi tavoitella unelmiaan ilman lasikattoja. Ja siellä ymmärretään, että kulttuurin ja liikunnan arvoa ei voi mitata vain rahassa, se mitataan hyvinvoinnissa. 

Nämä voivat kuulostaa haaveilta, mutta meille ne ovat tavoitteita. Tulevaisuudessa kuntien täytyy muuttua – ja ne, joilla on selkeät tavoitteet, muuttavat sitä.

Suomen demokratialla on pitkä ja vankkumaton historia takanaan. Viime aikoina olemme joutuneet näkemään, kuinka demokratiaamme on halvennettu eduskuntaa myöten. Tällaiset farssit voivat etäännyttää monia päätöksenteosta. Kuntavaalien äänestysprosentti on jo 20 vuoden ajan ollut vain 60 prosentin tuntumassa. Kuitenkin erityisesti kuntavaaleissa muutamakin ääni voi ratkaista lopputuloksen, joten jokaisella annetulla äänellä on aidosti suuri merkitys. 

Nyt voimme tehdä demokratialle kunnianpalautuksen: voimme äänestää sen tulevaisuuden puolesta, johon uskomme ja jota tavoittelemme. Muutos parempaan onnistuu vain yhdessä, joten tee se kanssamme. Äänestä.