Vihreät sai kuntavaaleissa 10,6% kannatuksen, mikä on puolueen historian toisiksi paras kuntavaalitulos. Kannatus jäi kuitenkin vuoden 2017 kuntavaaleja hieman heikommaksi.

Näissä kuntavaaleissa rikottiin ensimmäistä kertaa naisten 40% lasikatto valtuustopaikoista. Valituista valtuutetuista 60% oli miehiä ja 40% naisia. Edellisissä vaaleissa naisia valittiin valtuustoihin 39%. Vihreät teki osansa tästä aiempaa tasa-arvoisemmasta tuloksesta, sillä puolueen uusista valtuutetuista 74% on naisia. Tässä joukossa oli runsaasti Vihreiden naisten ehdokkaita.

“Voimme olla ylpeitä Vihreiden naisten edustuksesta uusissa kunnanvaltuustoissa. Hallituksestamme pääsi läpi puheenjohtaja Emma Kari sekä jäsenet Fatim Diarra Helsingissä, Eva Tawasoli Vantaalla, Anne Roponen Iisalmessa, Leni Pispala Nurmijärvellä ja Laura Tarvainen Rovaniemellä”, iloitsee Vihreiden naisten pääsihteeri Taru Anttonen.

Lisäksi Vihreiden naisten paikallisyhdistysten puheenjohtajista valtuustoihin valittiin Jenni Aikio Kouvolasta ja Marja Berg Kuopiosta, sekä lukuisia muita paikallisaktiiveja. Monissa kunnissa näimme huikeita vihreitä feministejä koko kunnan ääniharavoina. Kuntavaalien myötä Suomessa on nyt kymmenen uutta kuntaa, joissa on ensimmäistä kertaa vihreä valtuutettu tai valtuutettuja.

Vaalituloksessa oli runsaasti hajontaa kunnittain – feminististen voittojen lisäksi useissa kunnissa kannatus oli valtakunnallista tulosta heikompi. Moni ehdokas joutui pettymään jäädessään valtuustopaikkojen ulkopuolelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kevään työ olisi valunut hukkaan.

“Jokainen 338:sta ehdokkaastamme on tehnyt merkittävän demokratiateon asettuessaan ehdolle. Ehdokkaamme ovat näyttäneet kampanjoissaan, että sadat naiset ympäri Suomen ovat valmiita suojelemaan ilmastoa ja edistämään feminismiä hartiavoimin. Jo tämä muokkaa käsitystä siitä, miltä valta näyttää, ja se muuttaa yhteiskuntaa ympärillämme”, Anttonen jatkaa.

Nyt katse kääntyy kohti valtuustotyöskentelyä. Työ feminististen ja kestävien kuntien puolesta on seuraavina vuosina entistä tärkeämpää.

Lisätietoja:
Pääsihteeri Taru Anttonen, 0445149333, taru.anttonen@vihreat.fi