Ennakkoäänestys aluevaaleissa alkaa tänään. Näiden vaalien vaikutus meidän jokaisen arkielämään on poikkeuksellisen suora. Hyvinvointialueilla päätetään sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä eli esimerkiksi siitä, miten pääsemme lääkäriin, miten lasten huostaanotto toimii tai miten nopeasti palokunta pääsee paikalle. Siksi ei ole yhdentekevää, keitä aluevaltuustoihin valitaan – päinvastoin.

Nyt valitsemme ketkä pääsevät luomaan puitteet monille sellaisille palveluille, jotka ovat läsnä elämämme merkittävimmissä tilanteissa.

 Aluevaltuustojen tasa-arvotyö valtakunnallisesti merkittävää

Palvelujen parantamisen lisäksi hyvinvointialueet voivat vaikuttaa rakenteellisiin kysymyksiin Suomessa, kuten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn rakenteet tarvitsevat kipeästi parantamista. Hyvinvointialueilla on tähän nyt ainutlaatuinen tilaisuus.

Sote-ammattilaiset ylläpitävät Suomen hyvinvointia naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla. Työstä täytyy saada asianmukainen palkka, ja siihenkin hyvinvointialueet voivat vaikuttaa.

Palkan lisäksi sote-alojen kriisiytyneet työolot täytyy saada kuntoon: hyvinvointialueista tulee tehdä vastuullisia työnantajia, joilla on aidosti hyvinvoiva henkilöstö.

Hyvinvointialueiden rakenteet pitää suunnitella alusta lähtien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmat huomioiden. Suunnitelmien lisäksi lapsivaikutusten sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaikutusten arviointi toiminnan suunnittelun tukena voisi paaluttaa valtuustojen työtä kohti syrjimättömyyttä ja saavutettavuutta. Nämä rakenteet luomalla meillä olisi mahdollisuus yhteiskunnalliseen tasa-arvoloikkaan. 

Feministit, nyt vaaliuurnille ja levittämään sanaa

On hienoa aloittaa Vihreiden naisten puheenjohtajana näin historiallisella hetkellä, sillä pääsemme heti puskemaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta hartiavoimin eteenpäin hyvinvointialueilla. Työ aluevaltuustoissa edellyttää kuitenkin, että feministejä ja tasa-arvon puolustajia todella äänestetään valtuustoihin. Koska mittausten mukaan äänestysaktiivisuus voi jäädä matalaksi, yhdelläkin äänellä voi olla suuri merkitys.

Nyt on loistava hetki näyttää tuki ehdokkaalle, jonka haluaisi nähdä aluevaltuustossa. Kaikki somen kommentit, jaot, viime hetken lahjoitukset ja vaikka työkavereille aluevaaleista kertominen auttavat. Ja koska jokaisella tasa-arvon puolustajalla Helsingin ulkopuolella on mahdollisuus käyttää se yksi ääni, niin todella kannattaa tehdä.

Ennakkoäänestys alkaa jo tänään. Äänestyspäivä on sunnuntai 23. tammikuuta. Muista siis äänestää vihreää feministiä aluevaltuustoon!

 

Kirjoittaja on Vihreiden naisten puheenjohtaja, aluevaaliehdokas Keski-Suomessa sekä kansanedustaja.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen