Tämä naistenpäivä on Ukrainan naisille. Putinin mielivaltainen sota on vienyt heiltä kodin ja tulevaisuuden. Vuosikymmenien demokratian ja tasa-arvon kehitys savuaa nyt palaneiden autojen rinnalla Kiovan kaduilla, kun Venäjän hallinto pyrkii pyyhkimään pois maan itsemääräämisoikeuden. Sota rikkoo sen alle jääneet ihmiset, mutta erityisen kovaa se iskee usein naisiin.

“Sota haavoittaa ja järkyttää kaikkia. Naisten ja tyttöjen lisäksi sodan jalkoihin jäävät monet, joiden voi olla erityisen vaikea puolustaa itseään. Vammaiset, vanhukset tai muut laitoksissa elävät voivat jäädä loukkuun sodan keskelle. Yhdenvertaisen elämän mahdollisuus katoaa kun pommitukset alkavat,” Vihreiden naisten puheenjohtaja Bella Forsgrén alleviivaa.

Rauhanneuvottelijat ovat jo pitkään tienneet, että kestävä rauha saavutetaan varmemmin, kun naiset ovat mukana neuvotteluissa. Naisten tietotaito tuo neuvotteluihin muuten varjoon jääviä näkökulmia. Jo yli 20 vuotta sitten YK:n turvallisuusneuvosto peräänkuulutti naisten roolin kasvattamista rauhantyössä Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselmassa, mutta työtä on edelleen tehtävänä.

“Naisten läsnäolo rauhantyössä on kiistattoman tuloksellista. Mutta tasa-arvon tavoittelulla myös rauhan aikana on suuri merkitys. Pitkäjänteinen tasa-arvotyö vahvistaa väestön hyvinvointia, purkaa eriarvoisuutta ja tasapainottaa päätöksentekoa. Tasa-arvotyö on rauhantyötä”, muistuttaa Anna Moilanen, toinen varapuheenjohtaja.

Suurin osa Ukrainasta pakenevista ihmisistä on naisia ja lapsia, koska ukrainalaiset miehet eivät tällä hetkellä pääse lähtemään maasta. Pakeneviin naisiin kohdistuu kohonnut seksuaaliväkivallan ja ihmiskaupan riski, mutta kaikki naisetkaan eivät ole samalla viivalla. Esimerkiksi romaninaisten, transnaisten ja tummaihoisten naisten on raportoitu kohtaavan matkallaan syrjintää. On myös kysyttävä ääneen, miksi vuosien 2015 ja 2016 Suomeen paenneita ei kohdattu yhtä suurella solidaarisuudella.

“Jokaisella on oikeus rauhaan – ihonväriin, sukupuoleen, uskontoon tai matkustusasiakirjoihin katsomatta. Ukrainalaisten saattaminen turvaan on pelkästään oikein ja inhimillistä, mutta se pitää ulottaa jokaiseen maasta pakenevaan yhdenvertaisesti. Meidän täytyy myös itse oppia tästä avuliaisuuden aallosta: jokainen sotaa paennut ansaitsee yhtä lailla turvallisen elämän, huolimatta siitä tuleeko hän Euroopasta vai kauempaa”, korostaa ensimmäinen varapuheenjohtaja Fatim Diarra.

Naistenpäivänä Vihreät naiset haluaa osoittaa konkreettisen tukensa Ukrainan naisille. Siksi järjestämme naistenpäivän salamakeräyksen: lahjoitamme naistenpäivän aikana myytyjen oheistuotteidemme tuotosta 100% UN Women Suomen Ukraina -hätäapukeräykseen.

Voit osallistua keräykseen ostamalla oheistuotteitamme (Future is Feminist -t-paita, kaksi mallia tai Vihreät naiset -huppari kahdessa värissä) 8.3.2022 aikana. Tue Ukrainan naisia nyt ja klikkaa itsesi verkkokauppaan täältä: https://vihreat.ppd.fi/fi/tuotteet/vaalituotteet

 

Työ rauhan puolesta on meidän jokaisen tehtävä.